Restaurantes, peluquerías y pequeños comercios reabren sus puertas
Un hombre se corta el pelo en una peluquería de Vitoria. / FOTO: Iñaki Berasaluce - Europa Press.

A poc a poc anem recobrant la normalitat, i comencen a funcionar serveis que fins ara no estaven disponibles. Però per a fer-ho amb garanties per a empleats i clients cal adoptar mesures especials de neteja i desinfecció. Per descomptat, això suposa un esforç en termes de temps i diners. No obstant això, et poden cobrar més? És el consumidor qui ha d’assumir aqueix cost? No tot, no sempre i no de qualsevol manera.

L’Organització de Consumidors i Usuaris està rebent queixes de ciutadans que aquests dies han tornat als seus establiments habituals. Han manifestat el seu desacord pel cobrament de suplements de desinfecció. En alguns casos s’han denunciat sobrecostos que arriben a ser de fins a 60 euros per servei.

ÉS EL CONSUMIDOR QUI HA D’ASSUMIR AQUEIX COST?

Des de l’OCU han volgut donar resposta a aquesta qüestió. Segons ells, pagar un suplement per la desinfecció del local al qual s’acudeix sí que és legal. Asseguren que els esforços per a garantir les mesures d’higiene i protecció contra coronavirus tenen un alt cost per als empresaris. De la mateixa manera, es pot cobrar per posar a la disposició del client el gel hidroalcohólico o pels guants i màscares que es lliuren.

No obstant això, des de l’OCU assenyalen que aqueix cost per al consumidor ha de ser ajustat al preu real i proporcional, és a dir, repartit entre qui ofereix el servei i els qui el gaudeixen. A més, sempre s’ha d’informar prèviament els clients que es cobrarà per això.

Tenint en compte això, l’OCU afirma que cobrar 60 euros per la desinfecció, com ha succeït en alguna clínica dental i algun taller de cotxes, podria considerar-se abusiu i denunciar-se. En cas de patir un d’aquests casos, l’OCU recomana contactar amb ells per mitjà d’un email per a exposar el problema i informar així les administracions competents.