Merlo

Un pot enamorar-se una vegada i una altra de la mateixa persona. L’actriu María Luisa Merlo (València, 1941) ho fa de la seua ciutat cada vegada que torna. Quan veu eixa llum que va plasmar a la perfecció en les seues obres un altre valencià il·lustre com va ser Joaquín Sorolla. Recorda la casa del carrer Sueca en la que va nàixer i presumeix de cuinar ‘meravellosament’ un plat dels plats típics de la gastronomia valenciana: ‘l’arròs al forn’.

Visita València per treball i per a veure a part de la seua família, però precisament la llunyania amb el seu nucli familiar li impedeix residir en la terra en la qual estan les seues arrels. Ens ho compta amb motiu de la seua última visita, que coincideix amb l’estrena de l’obra ‘Conversaciones con mamà’ (Des d’ahir dijous 10 al 27 de gener en el Teatre Flumen).

Reconeix la ciutat en la qual va passar la seua infància?

Està molt més bonica. La reconec per alguna cosa que això no ho pot fer més que l’univers : la llum. Vaig arribar ací i ja em vaig enamorar una altra vegada de la meua terra. M’enamore cada vegada que vinc.

Troba a faltar València?

Sí que la trobe a faltar, molt. Una terra còmoda, plana. Si els meus fills no visqueren a Madrid jo viuria ací.

Amb quina freqüència la visita i per què motiu?

La visite quan treball i la visite per a veure als meus cosins. Encara tinc família ací. Vinc moltes vegades com d’incògnit.

El seu racó preferit de la ciutat

La casa en la qual vaig nàixer. Carrer Sueca, número 8, on al balcó em treia el cap i el passava bomba.

Platja o Ciutat Vella

Platja.

Imatge promocional de l’obra teatral  ‘Conversaciones con mamá’.

Un lloc de València que recomanaria visitar als turistes

M’han dit que Sant Nicolás està preciós, i això ho recomane segur, i jo des del meu hotel veig el Palau de Dosaigües… imagina’t! Em quede flipada, flipada.

El seu plat preferit

‘L’arròs al forn’, que m’agrada i és l’única cosa que sé fer. Ho faig meravellosament!

I un restaurant?

No m’agraden els restaurants, no et puc dir cap perquè no vaig. Això és de major… de major m’he fet vaga.

Està en els seus plans tornar a viure a València?

Ja m’agradaria, però no. No podrà ser pels fills i els néts i tot això. No sé on acabaré els meus dies… Potser els acabe donant la volta al món!

No estaria malament…

M’agrada molt viatjar.

María Luisa Merlo confiesa cómo ha sido trabajar junto a sus hijos