Proyecto de transformación de la autovía de El Saler en un bulevar verde con un carril de circulación.
Proyecto de transformación de la autovía de El Saler en un bulevar verde con un carril único de circulación.

El projecte impulsat des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per a eliminar l’autovia del Saler (CV-500) de moment no seguirà avant a causa d’una falta de consens entre els veïns i alcaldes de les pedanies afectades i la Generalitat Valenciana.

Així ho ha anunciat hui el conseller Arcadi España després de reunir-se amb l’alcalde de València, Joan Ribó, per a tractar qüestions de mobilitat. Segons el propi conseller, “no es farà res” si no es compta amb el consens de les zones afectades pel que l’Executiu valencià deixarà el projecte en suspens una vegada finalitze el període d’informació pública.

Ribó ja va assegurar que per part de l’Ajuntament de València no es donava el vistiplau a este projecte sumant-se així a la negativa del Perelló, Mareny, El Palmar, El Perellonet i la Devesa els qui han afirmat que l’eliminació de l’autovia per a convertir-la en una via d’un únic carril suposaria “la mort” dels seus comerços i incrementaria la despoblació.

AIXÍ ÉS EL PROJECTE DE LA CV-500

El programa de paisatge del litoral de l’Albufera planteja les següents accions: definició del traçat de la Via Litoral per l’Albufera, integrant els recorreguts ja existents, dotant-los d’homogeneïtat, així com de les seues connexions transversals amb els elements de major valor ambiental, cultural i paisatgístic. Es tracta de potenciar itineraris emblemàtics com l’accés al Palmar i la recuperació del Camí del Tremolar.

En el primer cas, la proposta estudia la reconversió integral de la carretera d’accés al Palmar, transformant-los en un itinerari compatible per a ciclistes i vianants, l’extensió de la Reserva Natural del Racó de l’Olla, i la regeneració de les zones agrícoles degradades i la seua connexió amb els sistemes hídrics.

En el segon cas destaca la recuperació del camí històric entre Pinedo i Castellar-l’OLiveral (Camí del Tremolar), proposant l’habilitació d’una senda ciclista i per als vianants seguint el traçat d’aquest camí, posant en valor el patrimoni agrícola i paisatgístic en el context del Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta.

L’últim àmbit destacable d’aquest programa és la integració paisatgística dels entorns urbans de El Saler i del Perellonet. En el primer cas, es tracta de millorar la connexió port-platja, integrant en el bosc mediterrani els espais i equipaments d’ús públic i la utilització del pas elevat com a punt d’observació de l’Albufera.

El segon projecte és el denominat parc lineal del Perellonet, que permeta una transició amable amb el Parc Natural, la continuïtat dels itineraris ciclistes i l’habilitació de punts de venda de productes de l’horta com a finestres a l’Albufera.