elecciones
Resultados del último barómetro del CIS para las elecciones del 10-N en la Comunitat Valenciana.

La possibilitat que hui es repetisquen uns resultats similars a la jornada del 28-A existeix i no és desgavellat preguntar-se què passarà a partir de llavors per a governar Espanya. Els partits són conscients del malestar ciutadà existent pel fet de convocar uns nous comicis pel que tot apunta al fet que no hi haurà una tercera cita amb les urnes el pròxim 2020 i s’arribarà a un consens entre els candidats.

En el cas de complir-se l’estipulat per les enquestes, el PSOE seria de nou el guanyador de la jornada encara que sense obtenir una majoria absoluta. Per això, el partit liderat per Pedro Sánchez tindria el privilegi de ser la primera opció a l’hora de formar govern.

El problema ací resideix en què succeirà si el bloc d’esquerres no aconsegueix esta majoria, opció que ocorrerà segons les enquestes, i és ací on entra en joc la dreta i és que hauria de donar-se una abstenció per part del Partit Popular perquè Sánchez poguera governar encara que després d’això necessitarien arribar a acords puntuals per a l’aprovació de lleis.

No obstant , no cal oblidar el famós “no és no” de Sánchez a Rajoy amb una situació que li va portar a deixar el Partit Socialista en 2016, fita que podria suposar una negativa per part de Pablo Casado per a donar-li la presidència al líder del PSOE.

Una vegada concloguen les eleccions de hui, el pròxim 3 de desembre tant el Congrés dels Diputats com el Senat celebraran les seues sessions extraordinàries per a la constitució de totes dues Cambres i produir-se així la presa de possessió del personal electe.

A partir de llavors el rei Felip VI haurà d’obrir una ronda de consultes amb els portaveus parlamentaris amb l’objectiu de determinar quin candidat podrà optar a la investidura. Per a guanyar-la i ser investit president del Govern aquest haurà d’obtenir la majoria absoluta del Congrés (176 diputats) en una primera ronda de votacions que tornarà a celebrar-se amb una segona i última sessió 48 hores després en el qual es pot investir sempre que hi haja més vots a favor que en contra.