La Conselleria d’Habitatge represa el megaprojecte de Sociópolis després de 15 anys immobilitzat. Des de llavors, els pocs veïns que habiten en aquesta urbanització abandonada de València denuncien mancar de serveis bàsics. Ara Habitatge s’ha compromès a saldar el deute històric amb els residents i preveu començar a edificar pròximament.

Sociópolis era l’ambiciós projecte de la Generalitat que anava a convertir el barri de La Torre en el Wall Street de València. Un total de 18 gratacel anaven a emergir com a oficines i habitatges. A més, es va prometre una urbanització nova amb centres comercials, col·legis i comerços. No obstant això, la crisi immobiliària de 2008 va paralitzar l’edificació.

Disseny de la urbanització Sociópolis, un projecte d’IVVSA i la Generalitat. / ALIN (FLICKR)

15 anys després el que queda són torres aïllades i solars buits. “Anaven a construir poliesportius i centres comercials”, compte un dels residents que va comprar l’habitatge just quan va arrancar el projecte.

Una altra de les veïnes lamenta que va adquirir el seu immoble fa 10 anys esperant disposar d’un col·legi a prop per als seus fills. Ara han de desplaçar-se amb cotxe o a peu fins a La Torre atès que el transport públic no arriba a la zona.

Tampoc compten amb un servei regular de neteja. “Només cal mirar al costat dels fems. Està tot brut”, protesta un altre dels habitants.

Edifici de l’IVVSA abandonat en Sociópolis. / JOTA YAGÜE (FLICKR)

El nou Pla Estratègic arrancarà enguany 

La paràlisi de Sociópolis li va costar car a la llavors Conselleria d’Infraestructures i Territori. Després de desenes de sentències per les demandes de les promotores, la Conselleria va ser sancionada a pagar més de 12 milions d’euros en indemnitzacions per incompliments.

Ara, l’actual Conselleria d’Habitatge s’ha compromès a reprendre el megaprojecte enguany. Espera comptar amb fons europeus i destinar 260 milions d’euros per al ressorgir de Sociópolis.

Habitatge preveu donar-li un nou ús a la urbanització i alçar a prop 2.600 habitatges en una col·laboració públic-privada. L’objectiu és unificar la urbanització aïllada de Sociópolis amb el barri antic de la Torre. Amb la represa de les obres, enguany podria suposar un punt i final per a l’eterna espera dels veïns.