El Carmen és un barri mil·lenari. Ha viscut moltes cultures. També moltes  modificacions que li han convertit en un patrimoni molt enriquit. Però des de fa uns anys, el districte s’enfronta a una accelerada degradació.

Les clivelles en les façanes delaten la poca esperança de vida d’alguns blocs. Els edificis derruïts es poden expropiar per a rehabilitar-los. Per a això, han d’estar inscrits en el registre de solars. No obstant això, molts porten més d’una dècada allistats i aturats esperant una nova vida.

Per a conservar  i recuperar el barri, l’Ajuntament va aprovar el Pla Especial Especial de Protecció de Ciutat Vella. Un any després, encara no s’ha passat a l’acció.

A més de les ruïnes que degraden el paisatge urbanístic, hi ha altres factors que contribueixen a la degeneració. La contaminació acústica i l’ús il·legal d’habitatges residencials com a apartaments turístics són altres exemples. En canvi, altres problemes com la contaminació ja tenen els dies comptats gràcies a l’Àrea de Prioritat Residencial. 

El barri està en alerta roja. Davant aquestes condicions, els veïns opten per mudar-se. El xicotet comerç s’extingeix i els habitatges residencials escassegen. Tot això està provocant la desertització del barri.

El Carmen activa la alerta roja: los residentes huyen del barrio ante las malas condiciones
Graffiti de “Erica il Cane”. Barri del Carme de Valencia.

Apartaments turístics il·legals

En el centre històric, més de mil habitatges es destinen a apartaments turístics. Això explica el notable increment dels lloguers en els últims anys (un 40% entre 2015 i 2019) i que la població de Ciutat Vella porte una dècada estancada. A més, els veïns de Ciutat Vella adverteixen que l’ús il·legal d’aquests habitatges deriva en conflictes que “forcen a no pocs residents a abandonar els seus domicilis”.

Els veïns de Ciutat Vella s’han concentrat per a protestar pels conflictes de convivència entre l’ús il·legal d’habitatges residencials com a apartaments turístics. Així mateix, han reivindicat el dret “a viure dignament a les seues cases” i han exigit a l’Ajuntament una “vigilància més estricta”.

Felipe Pantone Street Art. Barrio del Carmen en Valencia (Spain)

En un comunicat, l’Associació de Veïns del Carmen i els col·lectius Veinat
en Perill d’Extició i Amics de Velluters ha denunciat que “no és un fet aïllat”. Aquesta és una de les principals causes de la gentrificación a Ciutat Vella, segons explica el manifest.

La falta de control sobre els apartaments turístics se li atribueix al Servei d’Urbanisme de l’Ajuntament. “Hauria de ser mes diligent, atent i sensible quan ocorren aquestes coses”, reclamen els veïns.

En conseqüència, les organitzacions veïnals exigeixen: controls policials; precintat dels apartaments turístics il·legals; imposar un requeriment exprés del certificat de compatibilitat urbanística a tots els apartaments turístics i permetre l’eixida al mercat com a habitatges d’ús residencial.