fallas patrimonio

Les Falles de València estan de celebració: el 30 de novembre de 2016, fa exactament dos anys, l’UNESCO reconeixia les nostres festes per excel.lència com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Un comité Intergubernamental reunit a Etiopia va valorar les Falles com una expressió de “creativitat col·lectiva” que “salvaguarda les arts i oficis tradicionals”. Tal i com apuntava Levante-EMV, segons aquest organisme, la pràctica d’aquesta festivitat cultural, transmesa en el si de les famílies, “reforça la cohesió social i afavoreix la creativitat col·lectiva de les comunitats”.

Tot el nostre territori es va fer resó d’aquest esdeveniment. A València, amb motiu d’aquesta consecució històrica, la Junta Central Fallera va convocar un dia després a tot el col.lectiu faller per tal de plantar una falla ‘al tombe’ a peus de les Torres de Serranos.

Centenars de valencians es van reunir aquell dimecres al costat d’un dels nostres símbols més distintius amb l’objectiu de calfar amb crits de “Som patrimoni!” l’ambient d’una alçada de falla única. Càntics de l’himne de la ciutat, música de tambors i dolçaines, i multitud de senyeres gegants acompanyaren també l’acte, que va plenar d’emoció als allí presents.

Es tractava d’un monument que va ser realitzat per Juanjo García i va quedar plantat quatre dies. A mode de guinda, la celebració del reconeixement de les Nacions Unides va concluir diumenge d’aquella mateixa setmana amb un parlament conjunt en el Palau de la Generalitat a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig; l’alcalde Joan Ribó, i la fallera major Raquel Alario; seguit d’una ‘Crida a la humanitat’ i un espectacle amb música i focs artificials que va culminar amb la ‘cremà’ del monument.

Així serà la jornada de hui

El barri del Carmen ha començat el dia amb una falla plantada pels Falles de l’Antigor. A més, esta zona de València acollirà al llarg de la jornada diferents festejos, xarrades sobre la indumentària del Segle XIX, un cercaviles i una traca.

Los planes que no podrás perderte este fin de semana en Valencia