Quin immens honor ser la nova ministra de Ciència! Gràcies, president, per la confiança. Promet deixar-me la pell en defensa de la Ciència i la Innovació d’Espanya”. Aqueixes han sigut les primeres paraules de Diana Morant Ripoll com a ministra en Twitter. 

Aquest dilluns, Morant ha deixat el seu càrrec com a alcaldessa de Gandia per a convertir-se en ministra. Després de l’anunci de la remodelació del Govern dissabte passat, la cartera del Ministeri de Ciència ja està a les seues mans.

A les 9h del matí, els nous ministres han sigut rebuts en el Palau de la Zarzuela. Morant ha jurat el càrrec davant el rei, Felipe. Des d’hui passa oficialment a formar part del Govern de Pedro Sánchez. El jurament ha anat acompanyat d’un agraïment i una promesa en xarxes socials per part de la nova ministra valenciana.

Ara, Morant haurà de gestionar un pressupost per a 2021 dotat amb 3.232 milions d’euros. La nova ministra haurà de fer front als grans problemes de la ciència com l’escàs finançament públic. Podrà seguir la ruta del seu antecessor, Pedro Duque, que incidia a obtenir el 0’75% del PIB abans de 2024, o definir noves estratègies.

En qualsevol cas, Morant ascendeix i passa a dirigir el Ministeri e un moment en el qual la ciència i la innovació, espentades per la pandèmia i per les exigències europees, s’han convertit en els pilars fonamentals per a la recuperació.

Trajectòria política

Morant té 41 anys i és enginyera de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de València (2007). Va treballar en el departament d’I+D com a Enginyera de Desenvolupament en l’empresa Alhena Enginyeria entre maig de 2008 i febrer de 2011. També va impartir un curs de Domòtica en l’empresa SGS Tecnos al juliol de 2011.

El seu primer càrrec institucional va ser en 2011 com a regidora del grup municipal socialista de l’Ajuntament de Gandia. Quatre anys després, en 2015, va ser nomenada alcaldessa de Gandia. Ara, fa el gran salt a ministra de Ciències i Innovació.