El president del Govern, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimecres el seu càrrec davant el rei en el Palau de la Zarzuela, un acte que ha protagonitzat per segona vegada i en el qual, igual que en la primera ocasió, ho ha fet davant la Constitució i sense presència de la Bíblia i el crucifix.

El Saló d’Audiències del palau ha acollit aquest breu acte, en el qual Sánchez ha adquirit la condició de cap de l’Executiu. “Promet, per la meua consciència i honor, complir fidelment amb les obligacions del càrrec de president del Govern, amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres”, ha recitat Sánchez.

La formació de Govern, per a d’ací una setmana

Després d’aquest acte haurem d’esperar una setmana per a conèixer els noms dels ministres que formaran part de l’Executiu de Pedro Sánchez, el que serà el primer govern de coalició de la democràcia.

Segons les informacions pròximes al president, Sánchez no té encara tot tancat i per això caldrà esperar uns dies més per a conèixer qui formarà part del nou govern nacional.

Des d’Unides Podemos, partit que formarà part del nou Executiu, ja s’han anunciat noms i càrrecs. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, serà vicepresident de l’àrea social, i altres càrrecs significatius de l’organització, com l’encara portaveu parlamentària, Irene Montero; el portaveu adjunt i coordinador d’IU, Alberto Garzón; o la diputada gallega de Galícia En comú, Yolanda Díaz, ocuparan les carteres d’Igualtat, Consum i Treball, respectivament.

No obstant això aquests càrrecs han de ratificar-se pel mateix Sánchez, l’únic amb potestat per al nomenament de ministres.

Respecte als noms del PSOE, diverses fonts socialistes han citat a Carmen Calvo, a Nadia Calviño i a María Jesús Montero, qui a la gestió al capdavant d’Hisenda afegiria el càrrec de portaveu de l’Executiu, com a càrrecs que seguiran.

Encara queden caps que lligar i competències que repartir per això no serà fins la setmana vinent quan es conega l’organigrama complet del nou govern nacional.