¿Quiénes reciben la vacuna contra la covid esta semana en la Comunitat?
Un hombre recibe la primera dosis de la vacuna contra la covid./ Efe

Un grup d’investigadors alemanys assegura haver resolt els problemes de trombes de les vacunes contra la covid d’AstraZeneca i Janssen. Les hipòtesis sobre aquest efecte secundari no han deixat d’ocupar les portades dels mitjans durant les últimes setmanes. No obstant això, els autors del nou esbrinament assenyalen la possibilitat de modificar les vacunes per a evitar aquestes reaccions adverses.

Així ho arreplega el mig britànic Financial Times. La nova hipòtesi publicada assenyala que el problema es troba en els vectors d’adenovirus. Totes dues farmacèutiques utilitzen aquests vectors per a introduir en l’organisme la proteïna de l’espícula del Sars-CoV-2. En paraules de Rolf Marschalek, professor de la Universitat Goethe (Frankfurt), aquests gens poden provocar problemes quan entren en el nucli.

Segons les declaracions de l’expert al mig britànic, les noves dades podrien ser traslladats a les empreses productores de la vacuna per a evitar els trombes. “Podem dir-los a les farmacèutiques com mutar aquestes seqüències, codificant la proteïna de pic d’una manera que evite reaccions d’entroncament no desitjades”. En aquest sentit, l’expert alemany ha assegurat que Johnson and Johnson ja es troba optimitzant la seua vacuna.

La clau dels trombes està en el nucli de la cèl·lula humana

Tal com ha trasllat Marschalek, el problema es troba dins del nucli de la cèl·lula humana. L’adenovirus d’aquestes vacunes porta la seqüència de la proteïna S al nucli cel·lular. No obstant això, en una infecció natural el virus no produeix les seues proteïnes en aquesta part de la cèl·lula. Segons ha explicat, ho fa en el citosol, el fluid que forma part del citoplasma.

Una vegada a l’interior del nucli, algunes parts de la proteïna s’empalmen o se separen i creen noves versions. Aquestes noves versions no poden unir-se a la membrana de la cèl·lula i són expulsades provocant aqueixos trombes. Així ho arreplega un preprint de l’estudi publicat aquest dimecres.

Tanmateix, això no ocorre amb les vacunes basades en ARN missatger, com les de BioNTech/Pfizer i Moderna. La clau està en el fet que elles porten el material genètic de l’espícula al líquid de la cèl·lula i mai entra en el nucli.