Casi 300.000 valencianos se quedan en el
Jornada de vacunación de docentes de la Comunitat Valenciana.

La limitació de la vacunació amb AstraZeneca només per a majors de 60 anys ha deixat en l’aire la immunització de quasi 300.000 valencians. El Ministeri de Sanitat i les autonomies van acordar aquest dimecres a la nit subministrar la vacuna d’Oxford entre persones de 60 a 65 anys, una franja que podria elevar-se fins als 69 anys.

La decisió es va prendre hores després de el comunicat de l’Agència Europea del Medicament. En ell detallaven que sí que hi havia un “possible vincle” entre les vacunes de la signatura britànica i els casos de trombes. No obstant això, des de l’EMA es va remarcar que convidaven a continuar la seua administració per tenir més beneficis que riscos. A més, van assegurar que eren “efectes secundaris molt estranys”. També van afegir que la majoria s’havien registrat entre dones menors de 60 anys.

Per això, el Consell Interterritorial ha apostat per seguir les recomanacions de l’EMA i prosseguir l’administració. No obstant això, la decisió deixa als llimbs de la immunització a un total de 267.847 valencians que ja havien rebut la primera dosi i ara no saben si obtindran la segona.

Entre els vacunats amb AstraZeneca es troba el personal docent; agents de les forces i cossos de seguretat (Policia Nacional, Guàrdia Civil…); personal sociosanitari (farmacèutics, fisioterapeutes, etc.); i cuidadors no professionals.

QUÈ PASSA AMB ELS MENORS DE 60 QUE PORTEN LA PRIMERA DOSI D’ASTRAZENECA?

Atès que la vacunació amb AstraZeneca va arrancar al febrer i han de transcórrer de 10 a 12 setmanes fins a l’administració de la segona dosi, cap d’aquestes persones ha rebut la immunització total.

Ara la incògnita està en què passarà amb tots els menors de 60 que han rebut la primera dosi. Les autoritats sanitàries han de pronunciar-se sobre aquest tema encara que es remenen dues opcions.

Una d’elles suposaria immunitzar amb la segona dosi d’una altra marca. No obstant això, primer s’haurà de comprovar si hi hauria efectivitat i si podria ser contraproduent. L’altre supòsit passa per no administrar cap altra dosi i deixar-los només amb la primera. Des de Sanitat han al·legat que amb la primera ja hi ha una immunitat del 70% i que aquesta podria ser suficient per a la protecció de les persones que la porten.

D’altra banda, des de Regne Unit han recomanat una tercera alternativa. La seua Agència Reguladora de Medicaments ha assenyalat que hauria d’administrar-se la segona dosi a totes les persones que no van tenir efectes secundaris de risc.

Aquest dijous se celebrarà la Comissió de Salut Pública en la qual s’abordarà aquesta qüestió. A més, s’està pendent de la decisió que adoptaran els altres països de la Unió Europea.