calles vacías

Els efectes de la crisi del coronavirus cada dia es noten més. Des que es va decretar l’estat d’alarma el 14 de març, s’han imposat mesures més dures per a evitar el contagi de Covid-19. Els efectes de l’aïllament s’agreugen conforme van passant els dies, i les dades de contagiats i morts varien. No obstant això, es pot saber quan acabarà la quarentena?

Hi ha diversos estudis que han plantejat algunes hipòtesis sobre la fi del confinament. Segons un estudi de la Universitat Politècnica de València (UPV), el pic de contagiats serà el 6 d’abril, amb les dades disponibles del 26 de març.

L’informe s’actualitza tots els dies des del 24 de març. Es tracta d’un model de Dinàmica de Sistemes per a calcular l’evolució del coronavirus a Espanya. L’estudi s’ha dut a terme gràcies al professor Joan C. Micó, de l’Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinari, i Concha Soler, de l’Institut Valencià de Cultura.

Pico de contagiados por coronavirus con datos del 26 de marzo. / Joan C. Micó

Segons l’informeel número de contagiats en el pic és de quasi 165.400 persones. Però es parla simplement de prediccions. De fet, aquestes dades del 26 de març contraresten amb les dades del mateix estudi del dia anterior, que situava el pic dos dies més tard amb més infectats.

Desacord en els estudis

Però, no hem de fixar-nos només en un informe. Un altre estudi de la UPV situa el pic a la fi de maig, amb més de 800.000 infectats. En aquest cas, les dades estan actualitzades fins al 22 de març. De moment, els autors d’aquest informe han encertat en el seguiment que han realitzat sobre el número de contagiats en l’última setmana.

No obstant això, Espanya no és l’únic país que està fent previsions sobre el pic d’infectats al nostre país. Un informe de l’Imperial College de Londres creu que aquesta situació d’aïllament podria allargar-se fins a 18 mesos a tot el món, en funció de les mesures i evolució del coronavirus en cada país.

Una possible volta al col·le

Encara que els estudis no coincidisquen en la data del pic d’infectats, el Ministeri d’Educació preveu la volta a les aules a principis de juny. Així ho ha confirmat la ministra Isabel Celaá dimecres passat.

“Tenim la confiança de poder atendre alumnes de manera presencial a final de curs, encara que siguen 15 dies, per a fer un repàs general”, ha declarat Celaá en Onda Cero. A més, ha manifestat que és necessari que el curs escolar seguisca de manera telemàtica durant la quarentena. No obstant això, ha assenyalat que se suavitzaran els requeriments en matèria d’avaluació.

Aquesta setmana també s’ha conegut la nova data de la prova d’accés a la universitat. En principi, serà del 22 de juny al 10 de juliol. Això sí, les dates estan marcades en el calendari sempre que la situació de la crisi del coronavirus haja millorat i siga possible fer-les de forma presencial. Malgrat les previsions, toca esperar per a saber amb certesa quan s’acabarà la quarentena.