La Generalitat ha anunciat la posada en marxa d'un Bo Viatge CV
La Generalitat ha anunciat la posada en marxa d'un Bo Viatge CV en octubre. Jason Lee | Reuters

L’empresa espanyola Randstad ha realitzat una estimació de la recuperació de les activitats econòmiques després de la crisi del coronavirus. Aquest estudi ha contemplat dos escenaris, un més optimista que l’altre, depenent de la reducció de contagis i la millora del consum.

L’estudi revela que el sector del turisme serà el més afectat. Moltes de les seues activitats no recuperaran els nivells anteriors a la crisi fins a, almenys, el primer trimestre de 2022.

És el cas, per exemple, d’activitats com els serveis d’allotjament o el transport aeri. També de tots aquells relacionats amb els viatges com a operadors, agències o serveis de reserves. La seua activitat començarà a recuperar-se, en el millor dels case, al juliol. No obstant això, la seua volta a un escenari anterior al coronavirus es demoraria fins al període comprès entre el primer i últim trimestre de 2022.

La recuperació també es demorarà en el cas de l’hostaleria. Aquest sector compta amb prop de 715.500 treballadors afectats per ERTE. En aquest cas, Randstad preveu que el sector comence a remuntar com prompte al juny i com tard al setembre. En el cas de la recuperació total es parla de finals de 2021 i principis de 2022.

Construcció i comerç, més de mig milió de persones en ERTE

Un altre dels motors de l’economia, la construcció, també patirà un lent procés de recuperació. Activitats com la construcció o l’enginyeria civil sumen prop de 225.000 treballadors afectats per ERTE. La recuperació en el sector de la construcció començarà aquest estiu. No obstant això, no serà total fins al primer semestre de 2022.

Un dels sectors més assotats en aquesta situació ha sigut el del comerç al detall. Especialment en aquells negocis considerats no essencials i que s’han vist obligats a tancar. Prop de 320.000 professionals d’aquest sector s’han hagut d’acollir a un ERTE. I la situació no és gens falaguera. Encara que la seua recuperació comence a produir-se al juny, no podrà dir-se que la crisi s’ha superat fins al segon o tercer trimestre de 2022.

Quan tornaran els concerts o el futbol?

Una de les inquietuds de molts ciutadans és saber quan es tornaran a celebrar amb normalitat els espectacles d’oci. En el cas de les activitats artístiques i esportives, que ja han provocat 159.000 professionals afectats per ERTE, s’estima que comencen a recuperar-se a la tardor d’enguany, no finalitzant la recuperació total abans de principis de 2022.

Els sectors amb la recuperació més àgil

En l’altra cara de la moneda se situen aquells sectors que s’estima que tinguen una recuperació més ràpida. Obviant al sector sanitari, Randstad estima que sectors com a agricultura, logística, transport, neteja, energia, activitats jurídiques o de comptabilitat, o indústries químiques o farmacèutiques, aconseguiran la recuperació total, com a més tard, a la fi d’enguany.

Un sector especialment colpejat pels ERTE a causa del coronavirus ha sigut el de l’educació, que han afectat a més de 238.000 professionals. Però l’estudi de Randstad preveu que la volta a la normalitat serà àgil, començant l’activitat normal ja al setembre i registrant una recuperació total a la fi d’any.

Gran part de la resta de sectors, entre els quals es trobarien, per exemple, la resta d’indústries manufactureres, les activitats financeres o administratives, les relacionades amb les telecomunicacions, començaran la recuperació al juny i fins a mitjan pròxim any no recobraran l’activitat normal.