Aquesta setmana València se suma ha la celebració del Dia dels Centres Històrics d’Espanya. Una jornada de reivindicació que ha posat en evidència la situació que viu el centre de la ciutat després d’un any de pandèmia.

Locals tancats, botigues en venda i cartells de traspàs, així llueixen nombrosos carrers de la capital del Túria. Els comerciants tenen clar quins són els principals problemes: l’absència de turisme i els tancaments perimetrals de València.

“Vivíem molt d’una part del turisme i les temporades tancades afecten”, reconeix l’empresària d’una botiga situada en el centre històric. En el mateix punt coincideix un altre comerciant valencià en confirmar que sí que hi ha hagut una reducció de la clientela. “Hem tingut un descens important de les vendes i esperarem a veure si podem anar eixint de tota aquesta situació”, assenyala.

LES OBRES DEL CENTRE POSEN EN PERILL ELS NEGOCIS LOCALS

Però el coronavirus no ha vingut només. Ara se sumen les obres del centre. La reforma de l’entorn de la Llotja i de la plaça de la Reina ja han arrancat. Per davant queden 12 mesos de soroll, carrers tancats i voreres alçades.

“Nosaltres no ens neguem a les obres. El que ens dol és que hagen coincidit en el temps les dues”, declara Julia Martínez, gerent de la Associació de Comerciants del Centre Històric de València.

Martínez explica que les obres afecten “l’accessibilitat” i a “l’atracció”, dos factors que faran que “es ressenten les vendes”. A més, avança que les obres podrien tenir una conseqüència molt “perillosa” per al comerç valencià. “Ens podríem trobar que, una vegada acabades les obres, els carrers estiguen molt boniques i les places precioses però mancades de negoci local, autòcton i autèntic”.

Dos ciutadans contemplen el cartell de la recreació de la futura plaça de la Reina.

“HAN CONVERTIT VALÈNCIA EN UNA CIUTAT DE SALDOS”

La situació del centre històric també ha arribat a l’esfera política. Des del Partit Popular han denunciat la situació i l’han titllada de “desoladora”. El diputat popular Juan Carlos Caballero assegura que falten ajudes i que són els dirigents valencians els qui haurien d’estar en ERTE.

“Només cal fer una passejada per la ciutat de València i veure al quantitat de persianes baixades que hi ha ara mateix de negocis que no saben si podran obrir després de totes aquestes restriccions”, relata Caballero. “És la realitat, han convertit València en una ciutat de saldos”, critica.

EL CENTRE DE VALÈNCIA ES DIGITALITZA

Per a pal·liar la situació, des de l’Associació de Comerciants han apostat per la digitalització. L’objectiu és que els aparadors online ajuden la venda i que els comerços locals de València deixen d’estar en perill d’extinció.

Per això, s’ha posat a la disposició de les PIMES associades dues eines tecnològiques. Asseguren que aquests “nous companys de treball” permetran incrementar la reputació de les marques i la satisfacció dels clients.

La primera de les eines és un ChatBot. Es tracta d’un servei que permet al comerciant una conversa àgil amb el client a través de missatgeria automàtica 24/7. El ChatBot és un assistent permanent que interactua amb els usuaris amb missatges senzills. És capaç de resoldre dubtes a qualsevol hora del dia i respondre a preguntes sobre on localitzar el producte que se cerca.

El segon dels projectes és un Marketplace, a través de la App Bajabajo. Més de 75 empreses del Centre Històric i Eixample ja s’han unit a ella. La plataforma de compra permet als valencians efectuar les seues comandes a través de l’App o per telèfon. Poden comprar en una mateixa acció i en un sol pagament en qualsevol dels comerços adherits. A més, el client rep els productes de les diferents botigues en un enviament únic.