Ximo Puig responde: ¿Cuándo se eliminará el pasaporte Covid valenciano?
Una persona muestra su pasaporte Covid en Valencia. / JORGE GIL (EUROPA PRESS)

A partir d’aquest dimarts, el certificat Covid passa a tenir data de caducitat a la Unió Europea. Aquest document caducarà als nou mesos després de rebre l’última dosi de la vacuna.

Aquest període temporal deixa en el limbe als persones que s’han infectat recentment perquè no poden vacunar-se amb la dosi de reforç fins que no hagen passat cinc mesos del contagi. A més, tampoc poden obtenir el document que acredita la seua infecció després del col·lapse viscut en l’atenció primària en la sisena ona.

INFECTATS DE LA SISENA ONA QUE NO VAN COMUNICAR EL SEU POSITIU

Cal recordar que amb l’arribada de les proves acte diagnòstiques hi ha infectats que no han comunicat la seua infecció, especialment aquells que no van sol·licitar la baixa laboral. A més, amb el col·lapse dels centres de salut moltes persones contagiades no van poder confirmar la seua infecció amb un test PCR.

Davant aquesta problemàtica, els experts apunten en dos direccions. D’una banda, es pot avançar l’administració de la dosi de reforç si és imprescindible per a viatjar. No obstant això, si aquesta opció no és viable existeix la possibilitat de sotmetre’s a una prova PCR en un laboratori privat. Així, la persona afectada pot indicar que no té la infecció activa amb una validesa de 72 hores.

Aquesta data de caducitat del passaport Covid pot suposar una problemàtica per a accedir a determinats establiments. De fet, en la Comunitat Valenciana es continua sol·licitant per a entrar a bars o gimnasos, entre altres.

De moment, la implantació d’aquest document continuarà vigent fins a finals de febrer. No obstant això, en cas que aquesta mesura s’allargue, els infectats recentment que no puguen rebre la dosi de reforç poden tenir problemes per a accedir a aquests espais.