Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

Després de més de mig any en estat d’alarma, Espanya es prepara per a iniciar una nova normalitat. El pròxim 9 de maig decaurà el decret encara que no les restriccions. La Generalitat Valenciana ja treballa en les mesures que regiran l’autonomia a partir de la setmana vinent. L’objectiu és evitar una nova ona de contagis i formar una desescalada “prudent”.

Aquesta setmana tindrà lloc la nova Mesa Interdepartamental per a la gestió i prevenció de la pandèmia. En ella es revisarà la situació epidemiològica i s’establiran les mesures que s’adoptaran a partir del 10 de maig.

Cal recordar que la Comunitat Valenciana segueix líder en control del coronavirus. Avui dia presenta una incidència acumulada de 43,8 casos per cada 100.000 habitants, la millor dada d’Espanya. No obstant això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, cerca mantenir aquesta posició per a salvar l’estiu.

“En aquests moments, els tècnics de Salut Pública, que són els que han guiat l’acció del govern valencià, estan estudiant les mesures que es poden alleugerir o modificar”, explicava Puig aquest cap de setmana.

RETARD DEL TOC DE QUEDA

Entre les medides que seguiran destaca el toc de queda. El Consell ja va decretar una restricció de la mobilitat nocturna a l’octubre, dies abans que Espanya entrara en estat d’alarma. Aquest va ser avalat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) dotant-lo de validesa.

Per això, s’espera que la Generalitat torne a emparar-se en aquest instrument per a frenar la propagació del coronavirus. No obstant això, Puig ja ha plantejat que puga retardar-se l’horari. En aquest cas, l’hostaleria disposaria de major marge per als sopars perquè ara el tancament de locals i el toc de queda coincideixen a les 22.00 hores.

FI DEL PERIMETRAJE AUTONÒMIC

En la nova bateria de mesures també s’espera que es mantinguen les restriccions en les reunions socials i les limitacions horàries en l’hostaleria. Per contra, el tancament perimetral actiu des de finals d’octubre decauria.

No obstant això, el Consell es guarda un as en la mànega. Aquells municipis amb el risc de contagi sí que podrien tancar-se per a evitar una propagació del coronavirus a localitats veïnes. Encara que suposa una limitació dels drets, la mesura ja va comptar amb el suport de la justícia abans de l’estat d’alarma pel que seria viable la seua aplicació.

A pesar que les restriccions continuaran, l’objectiu final de l’Executiu valencià és “alleugerir” les mesures donada la baixa transmissió actual i l’avanç de la campanya de vacunació. Això podria ajudar a incrementar l’aforament de comerços, bars i restaurants. Els hostalers ja han sol·licitat ampliar al 60% en els locals interiors i estan a l’espera d’una resposta.