mascotas

Arriben les vacances i les famílies ja estan pensant en la seua destinació per a passar aquests dies de calor. Si eres dels quals pensa que el vostre animal de companyia no pot faltar en aquest viatge programat, potser t’interessen aquestes recomanacions que l’Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) ha emès perquè els viatges o desplaçaments que es duguen a terme aquest estiu es realitzen de forma segura i legal.

A l’hora de fer l’equipatge del vostre animal de companyia és molt important tenir en compte el menjar. Des de l’ICOVV aconsellen portar el seu menjar habitual així com la medicació, en cas que estiga prenent alguna. “D’aquesta forma podrem evitar problemes gàstrics que normalment es poden produir a causa del canvi de pinsos. De la mateixa manera, si la nostra mascota pateix de marejos, convé consultar prèviament amb el veterinari perquè prescriga un tractament adequat per a evitar així les molèsties dels viatges en transportín” subratlla els veterinaris valencians.

Si viatjareu amb cotxe, les mascotes han de fer-ho còmodes i segures, romanent subjectes mitjançant un sistema homologat o dins d’un transportín amb unes dimensions suficients que li permeten un mínim moviment així com una ventilació adequada.

“Si es tracta de trajectes llargs, igual que succeeix amb les persones, convé parar cada cert temps per a descansar i passejar. A més, hem d’assegurar-nos que la temperatura del cotxe és l’adequada perquè viatgen en les millors condicions i hem d’oferir-los aigua de tant en tant per a evitar que puga patir un colp de calor”, destaquen els veterinaris valencians.

Viatges Internacionals

Si viatjaràs fora d’Espanya amb el teu animal de companyia, has de saber que els moviments internacionals estan subjectes a normes zoosanitàries per a evitar l’extensió de malalties potencialment transmissibles a l’home i a altres animals.

Abans de posar-vos en marxa heu de tenir en compte que la vostra mascota compte amb la documentació necessària per a viatjar. En el cas de voler eixir fora del país amb gossos, gats o fures és imprescindible que l’animal sempre vaja acompanyat, estiga degudament identificat mitjançant xip i passaport, desparasitado i vacunat enfront de la ràbia.
En aquest sentit, és recomanable consultar sempre amb el teu veterinari si és necessari un certificat de salut, depenent del lloc de destinació de les vacances, que acredite que l’animal està en condicions de realitzar el viatge o si és necessari qualsevol altre tractament exigit pel país de destinació.

La normativa europea que regula aquests desplaçaments divideix als animals en 2 grups: el grup Al fet que inclou a gossos, gats i fures i el grup B, on estan englobats invertebrats, animals aquàtics ornamentals, amfibis, rèptils, ocells i mamífers (rosegadors i conills). El nombre màxim d’animals que pot viatjar per desplaçament, tant del grup A com del B, és de cinc; encara que existeixen excepcions en el cas de rosegadors, conills o rèptils, que podran ser més sempre que la introducció no tinga una finalitat comercial.

Quan el viatge es realitza entre Estats membres de la Unió Europea, a més de la identificació i documentació de l’animal, poden ser necessàries unes mesures sanitàries preventives amb la finalitat de combatre malalties o infeccions que puguen propagar-se a causa d’aquests desplaçaments. Per a trasllats a països fora de la Unió Europea, des de l’ICOVV recomanen consultar amb l’ambaixada o el consolat del país de destinació els requisits d’importació d’animals, per a evitar possibles problemes a les fronteres.
Finalment, recorda consultar amb la companyia de transport amb la qual viatjaràs per a assegurar-te de les normes i possibles restriccions que puguen tenir per a viatjar amb animals.