La Comunitat Valenciana sí confinará si se superan los parámetros establecidos por Sanidad
El ministro de Sanidad, Salvador Illa, y la consellera de Sanitat, Ana Barceló, juntos en un acto en Bruselas. / Imagen de archivo (GVA).

Set noes i dotze síes va ser el resultat obtingut pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la seua proposada d’implantar nous confinaments. Ahir a la vesprada va tenir lloc el Consell d’Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) on va participar la Generalitat Valenciana donant el seu suport a la iniciativa del Govern.

Illa va presentar el document amb els criteris que determinen l’aplicació de noves mesures restrictives per a frenar la pandèmia. El requisit principal és presentar més de 500 casos per cada 100.000 habitants. No obstant això, a aquest li segueixen altres tres criteris: ser un municipi de més de 100.000 persones; presentar una positivitat per damunt del 10% en les proves PCR; i que l’ocupació de les UCI amb malalts de coronavirus estiga per damunt del 35%.

La mesura va quedar lluny de consens. Aquesta va obtenir la negativa de Madrid, Catalunya, Galícia, Andalusia, Ceuta i Melilla. Per contra, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va mostrar el seu suport al document. A més, aquest ja ha sigut publicat en el BOE malgrat la falta d’acord.

“És important que es prenguen decisions de manera coordinada entre totes les comunitats autònomes com hem fet des de l’inici de la pandèmia”, va explicar Barceló. La consellera també va ressaltar que “l’aprovació de l’acord no interfereix en les competències de la Comunitat Valenciana”.

48 HORES PER A ENTRAR EN CONFINAMENT

Amb la publicació de les noves mesures en el Boletín Oficial del Estado, el Ministeri de Sanitat ha donat un termini de 48 hores a les autonomies. En aquest període tots els governs autonòmics hauran de publicar la normativa en els seus respectius butlletins . Des de Moncloa han insistit que les noves limitacions són de “obligat compliment” malgrat la negativa d’autonomies com Madrid.

Cal recordar que són deu els municipis de la Comunitat de Madrid els que haurien d’aplicar les noves restriccions. A més de la mateixa capital també s’inclouria Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla.

Malgrat això, el govern de Díaz Ayuso ja ha avançat que estan estudiant la legalitat de la resolució. L’objectiu del grup popular és recórrer al més prompte possible davant l’Audiència Nacional.