La Comunitat Valenciana se juega hoy el pase a la Fase 1
Fernando Simón y Salvador Illa durante la comparecencia para anunciar los primeros avances a la Fase 1.

Un total de 14 departaments de salut de la Comunitat esperen la notícia de hui: passar a la Fase 1. El Govern ha rebut aquesta setmana la proposta de cinc autonomies que encara segueixen en la Fase 0 de la desescalada.

Segons ha publicat Las Provincias, Sanitat ja s’ha pronunciat sobre aquest tema. El Ministeri hauria donat el vistiplau a la Comunitat hores abans d’anunciar-se públicament. En aquest cas i confirmar-se la notícia, el dilluns 18 tota l’autonomia estaria ja en la Fase 1 de la desescalada.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, es va reunir ahir amb la consellera Ana Barceló. La videoconferència es va realitzar una jornada després de presentar-se l’informe tècnic per a avançar en el desconfinamiento. Segons el diari, fonts de conselleria van titllar la trobada de “molt positiu”. A més, van assegurar que la proposta valenciana va tenir “bon acolliment”.

Mapa d’Espanya segons la fase de desconfinament.

La proposta elaborada per la Generalitat demana el canvi de fase dels departaments de salut valencians que no van poder fer-ho l’última setmana. En concret són 14: Castelló, la Plana, Sagunt, Arnau de Vilanova-Llíria, Clínic-Malva-rosa, La Fe, València-Hospital General, Manises, La Ribera, Alacant-Hospital General, Sant Joan d’Alacant, Elx-Hospital General i Elx-Crevillent.

No obstant això, la sol·licitud contempla excepcions. Una d’elles és la impossibilitat de realitzar actes a l’aire lliure amb fins a 200 assistents. A més, s’ha demanat que el Departament de Salut de la Ribera passe de fase però sense celebrar reunions de fins a 10 persones. El motiu és un brot de més de 40 casos de coronavirus. Per això, d’aprovar-se el canvi de fase, un total de 30 municipis valencians (llista completa) es quedaria sense aquest avantatge de la Fase 1.