La cinquena ona no dóna treva en les notificacions dels nous contagis. La incidència acumulada creix com l’espuma i ha tornat a disparar-se en només unes hores. La Comunitat Valenciana ha passat de ser líder en la lluita contra la pandèmia a entrar en el podi de les autonomies més afectades.
Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada valenciana és de 203,1 casos per cada 100.000 habitants. La xifra s’ha duplicat en els últims dies i és que el divendres parlàvem d’una IA de 121 casos. La diferència ha suposat un creixement propulsat de més de 82,1 punts.
Aquest creixement ha fet canviar el nivell de risc de la Comunitat Valenciana. Aquest ha passat a ser de «nivell de risc mitjà» (de 50 a 149 casos per cada 100.000 habitants) a entrar en un escenari de «nivell de risc alt» (150-249 casos). A més, en cas de no frenar-se es podria aconseguir pròximament el nivell «extrem» (+250 de IA).
L’OCI NOCTURN EN EL PUNT DE MIRA
Davant el nou panorama es preveu fer marxa enrere en la desescalada aquesta setmana. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ja ha anunciat que revisaran les mesures. El Consell estudiarà l’evolució de la pandèmia en les pròximes jornades i d’això dependrà el dictamen de les noves restriccions.
L’hostaleria, les reunions socials i l’oci nocturn estan en el punt de mira. A Catalunya aquest mateix matí han anunciat el tancament d’aquest últim durant un període de 15 dies. La mesura segueix la línia adoptada per Cantàbria divendres passat quan es va decretar el tancament de pubs i discoteques en 16 localitats.
Altres autonomies com Navarra i Balears també estan movent fitxa. La primera ha posat horari de tancament de l’oci nocturn a la una de la matinada i la segona ha implantat aforaments en bars i restaurants de les zones turístiques de Magaluf (Mallorca) i Sant Antony de Portmany (Eivissa). L’objectiu és tractar de frenar l’avanç del virus entre els joves.
LES 14 POSSIBLES MESURES DE LA COMUNITAT
Respecte a la Comunitat Valenciana, encara es desconeix quines seran les mesures. No obstant això, de seguir-se el pla del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, l’autonomia hauria de complir amb el que s’estableix en el nivell 1 d’alerta. Algunes de les mesures que contempla són:
- Reunions socials de màxim 10 persones.
- Hostaleria amb aforaments del 50% a l’interior i taules de sis persones. També es prohibeix el consum en barra.
- Oci nocturn amb aforament del 50% en interior i taules de fins a sis comensals.
- Comerços amb aforament reduït al 75% de la seua capacitat.
- Mercats ambulants amb tres de cada quatre llocs oberts.
- Platges amb possibilitat de control d’accés si es detecta molta presència.
- Piscines al 75% de l’aforament.
- Vetles amb limitació del 50% en interiors i sense límits en exteriors.
- L’aforament dels llocs de culte, incloent celebració de noces, es redueix al 50%.
- 50% de l’aforament en locals de joc com a bingos o casinos. Màxim de 10 persones per taula.
- Els congressos i conferències professionals no poden superar el 75% de l’aforament. També han d’evitar les aglomeracions en els descansos.
- Els centres de formació no reglada (acadèmies o autoescoles) restringeixen aforament al 75%. El mateix succeeix amb les oposicions.
- Cinemes, teatres o altres sales culturals es limiten al 75% de l’aforament.
- Museus i biblioteques oberts sense límit d’aforament però garantint la distància de seguretat.