El paseo de Javea arrasado por el mar a causa de la borrasca Gloria
El paseo de Javea arrasado por el mar.

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha acordat una resolució per la que es declaren d’emergència les obres per a reparar els danys en la costa causats per la borrasca Gloria.

Cal recordar que la borrasca del 19 al 24 de gener va ser d’especial intensitat amb vents forts i elevades precipitacions. Tot això va provocar inundacions severes i diversos danys en la costa en els quals es fa requerisc intervenir sense demora.

La reparació d’aquests danys ha sigut valorada en 19,5 milions d’euros. Un total de 4,4 milions es destinaran a Illes Balears; 5,75 milions a Catalunya; i 8,1 milions a la Comunitat Valenciana.

4 MILIONS PER A VALÈNCIA

Els principals danys de Gloria s’han produït a les platges i sistemes dunares dels municipis de Sagunt, Puçol, El Puig, La Pobla de Farnals, Massamagrell, Alboraia, València, Sueca, Cullera, Tavernes, Xeraco, Gandia, Daimús, Guardamar, Miramar, Piles i Oliva.

Han consistit en pèrdua d’arena i grava a les platges i dunes i l’acumulació d’enderrocs i brutícia. També s’han observat danys en infraestructures a les platges del Dossel i el Brosquil, en el t.m. de Cullera i en el passeig marítim de Bellreguard. La valoració de les obres de reparació necessàries ascendeix a 4 milions d’euros.

FER RESILIENT LA COSTA ENFRONT DEL CANVI CLIMÀTIC

Les costes són sistemes naturals molt sensibles a l’efecte del canvi climàtic. A Espanya, els temporals són cada vegada més habituals i destructius. Això ha donat lloc a inversions extraordinàries en forma d’obres d’emergència cada vegada majors en els últims anys. Aquest tipus d’acció reactiva no aconsegueix solucions duradores en el temps.

Les nostres platges són la millor protecció del territori enfront dels efectes del canvi climàtic. No obstant això, per a això ha de tenir les característiques i fortalesa necessària, d’ací la urgent necessitat de treballar a favor de la seua resiliència.

De fet, la pràctica totalitat d’eixes “reconstruccions” requereixen quasi immediatament una reconstrucció. És necessària una política de costes que prevalga la planificació enfront de la improvisació i en la qual el concepte de Gestió Integrada de les Zones Costaneres tinga un paper preponderant.