Compromís guanyaria les eleccions del 26 de maig a València. Segons el baròmetre preelectoral del CIS conegut hui, la formació que encapçala l’actual alcalde Joan Ribó, aconseguiria entre 9 i 11 regidors, mentre que el PSOE seria el segon més votat, amb entre 6 i 8 edils, i Unides Podem aconseguiria entre 3 i 4. D’aquesta manera, es podria reeditar el govern d’esquerres a la ciutat.

El mateix estudi atorga tant al PP com Ciutadans entre 6 i 7 regidors cadascun i Voxentraria a l’Ajuntament de València amb un o dos edils, amb el que l’esquerra sumaria entre 18 i 23 regidors dels 33 que conformen el Consistori, i les dretes entre 13 i 15.

El sondeig, realitzat entre els dies 21 de març i 23 d’abril, abans de les eleccions generals i autonòmiques del 28 d’abril, assenyala que la candidatura de Compromís passaria a ser la més votada (en 2015 li va superar el PP per un regidor), amb un percentatge de vot directe del 24% i entre 9 i 11 regidors, quan en l’actualitat té 9.

Els socialistes, amb la candidatura que lidera l’actual tinent d’alcalde, Sandra Gómez, passarien de quarta a segona força, amb un suport del 13,6% i entre 6 i 8 escons, per damunt dels cinc que té actualment, i continuaria com la segona força del bloc d’esquerres.

El Partit Popular, que venien guanyant totes les eleccions municipals de València des de 1995, ara, amb la candidatura liderada per la diputada autonòmica María José Catalá es veuria relegat a tercera força, amb un suport del 11,1% i entre 6 i 7 edils, enfront dels 10 que va obtindre en 2015 la llista que va encapçalar Rita Barberá.

La quarta força més votada seria Ciudadanos, que amb la candidatura que torna a encapçalar Fernando Giner passaria de tercera a quarta força en aconseguir un suport del 8,8%, encara que li suposarien entre 6 i 7 regidors, com el PP, i un resultat similar als 6 que va aconseguir fa quatre anys.

Repetiria en la cinquena posició Podem, que fa quatre anys es va integrar en la marca València en Comú i ara concorre al costat d’EU en la coalició Unides Podem-EU que lidera l’edil María Oliver, que amb un suport del 5% del vot directe aconseguiria entre 3 i 4 edils, quan en l’actualitat té tres.

A més, irrompria a l’Ajuntament de València Vox, amb un suport del 3,3%, que es traduiria en un o dos regidors.

En funció d’aquest baròmetre, es podria reeditar el Govern de la Nau amb els partits de l’esquerra, liderat de nou per Compromís i donat suport per socialistes i Unides Podem, que sumarien entre 18 i 23 escons, per damunt dels 17 que sumen actualment, encara que si s’aconseguira la part alta de la forqueta bastaria amb Compromís i PSPV per a la majoria absoluta (19 edils).

En l’oposició estarien de nou el Partit Popular i Ciutadans, als quals s’afegiria Vox, que sumarien en total entre 13 i 15 dels 33 escons del Consistori de la tercera capital espanyola.