Varias personas se desplazan con mascarillas por miedo a contagio del coronavirus. / EFE: Mauricio Dueñas
Varias personas se desplazan con mascarillas por miedo a contagio del coronavirus. / EFE: Mauricio Dueñas

Fa ja 10 dies que el Govern va decretar l’estat d’alarma en tot el país pel risc de contagi del coronavirus. Durant aquesta setmana, han sigut molts els ciutadans i ciutadanes que en la quarentena han incrementat la seua incertesa respecte al virus. Quant temps haurem d’estar tancats a casa? El virus s’anirà definitivament en algun moment?

Per a suportar aquesta falta de control, Psicólogos Málaga Consulta 21 ha elaborat unes pautes per a combatre els efectes psicològics del Covid-19. Segons el centre, alguns de les emocions negatives que pot provocar el coronavirus són tensió, estat d’alerta constant o dificultat per a concentrar-se o dormir.

Si aquestes sensacions es prolonguen, poden arribar a ocasionar greus seqüeles en la nostra salut mental. Com a conseqüència, també pot derivar en problemes físics. Per això, des de l’àmbit psicològic enumeren algunes pautes per a mantenir una actitud optimista però, sobretot, una actitud realista, tant per a les persones que tinguen el virus com per a les quals no.

Informar-se mitjançant fonts oficials

Per a Consulta 21, el primordial és evitar l’excés d’informació en aquests dies. S’han de consultar fonts oficials en primera instància i, en cas de voler saber més, contrastar que les fonts siguen fiables. Els bulos i les notícies poc rigoroses poden potenciar el malestar.

Ordenar la informació

A més, es recomana ordenar tota la informació que arriba per a acceptar a poc a poc la situació. En aquest sentit, és important identificar els mals pensaments i gestionar-los, per a poder cercar altres sentiments positius. Per això, des de la psicologia adverteixen de la importància de reconèixer les emocions i acceptar-les. És normal tenir sensacions negatives donada la situació, però no han d’apoderar-se.

Compartir emocions

Una altra recomanació és la comunicació. Compartir les emocions amb les persones que entenguen com et sents i aporten calma és una de les claus. Ja no només amb familiars o amistats, sinó amb ajuda professional de psicòlegs en cas de sentir molta angoixa o ansietat.

Activitats gratificants a casa

De la mateixa manera que en altres circumstàncies es realitzen activitats gratificants, a casa també és recomanable fer-les. Com explica Consulta 21, és important distraure’s per a poder relaxar-se i no pensar tot el temps en el mateix. En la mateixa línia, aconsellen parlar sobre altres temes i així no augmentar la preocupació.