La desescalada valenciana toma forma para arrancar el 2 de marzo: qué se podrá hacer y qué seguirá prohibido
Control de la Policía Local de Valencia durante el cierre perimetral de la ciudad. / POLICÍA LOCAL VALENCIA

La Comunitat Valenciana complirà en les pròximes setmanes mig any de tancament perimetral. L’autonomia va tancar les seues fronteres el passat 25 d’octubre en plena segona ona de la pandèmia i des de llavors no ha recuperat la seua mobilitat.

Arran del dur colp rebut en la tercera ona, tot semblava indicar que el Consell no alçaria el tancament perimetral fins a la finalització de l’estat d’alarma. No obstant això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat noves esperances als valencians. Ara l’objectiu és reobrir abans del diumenge 9 de maig.

Així es va pronunciar Puig aquest dijous després de la Mesa Interdepartamental en la qual es van anunciar tres canvis en les restriccions que entraran en vigor el dilluns 12 d’abril: dos grups de convivència per casa; màxim de sis persones en espais públics; i visites als centres de majors.

No obstant això, la resta de mesures seguiran en vigor durant altres 15 dies més, fins al dia 25. Entre elles està el tancament perimetral i la limitació de la mobilitat nocturna de 22.00 a 6.00 hores. “Si les dades actuals es consoliden, podrem avançar en la flexibilització” de mesures actualment vigents, indique Puig.

El cap de l’Executiu valencià va recordar que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha avançat la intenció de no prorrogar l’estat d’alarma. A més, va precisar que, si així es concreta, abans que aquest decaiga s’alçarà el perimetraje autonòmic. “Ens queda un mes per a arribar a aqueixa situació”, va matisar.

Serà el pròxim 22 d’abril quan la Mesa Interdepartamental es torne a reunir. En aquesta trobada, es marcaran les mesures que entraran en vigor el dilluns 26 d’abril en tota la Comunitat. Per tant, tot sembla indicar que podria ser llavors quan s’anuncie la finalització del tancament perimetral.

REPUNT DESPRÉS DE LA SETMANA SANTA

Perquè la decisió de Ximo Puig arribe a consolidar-se, l’evolució de la pandèmia ha de ser favorable. Ara totes les mirades estan posada en el possible repunt derivat de les vacances de Setmana Santa. Ja no només dependrà del nombre de contagis sinó de la gravetat dels mateixos i la saturació dels hospitals.

De moment, aquest dijous es va notificar un increment de casos en la Comunitat Valenciana. La Conselleria de Sanitat va anunciar 311 nous contagisla xifra més alta de l’últim mes. Respecte als hospitals, hi ha 379 pacients amb coronavirus ingressats, 76 d’ells en l’UCI. Per contra, ja hi ha 278.710 persones immunitzades amb les dues dosis de la vacuna anticovid.