Así puedes obtener el pasaporte covid para viajar por Europa

Des del passat 1 de juliol ja estan en vigor els certificats “Green Pass” o Passaport Covid per a viatjar per la Unió Europea. Aquest certificat digital es pot obtenir des de fa unes setmanes a través de la web de la Conselleria de Sanitat o l’aplicació GVASalut i la seua expedició és gratuïta.

L’objectiu d’aquesta acreditació digital és facilitar el transite de ciutadans i residents europeus entre països. A més, s’evitaran quarentenes posat que als viatgers amb passaport verd no se’ls exigeixen restriccions addicionals.

Aquest certificat està vigent en els 27 països membres de la Unió Europea i en Islàndia, Liechtenstein, Noruega, San Marino, Suïssa i Ciutat del Vaticà.

TIPUS DE CERTIFICATS

El certificat digital no és exclusiu per als vacunats. Existeixen tres tipus de certificats digitals europeus diferents.

  • Certificat de Vacunació. Aquest certificat és el que s’expedeix a aquelles persones que ja han rebut alguna de les dosis contra la COVID-19 aprovades per la Unió Europea. Es podrà descarregar passades 24 hores d’haver rebut la dosi i tindrà una validesa d’un any, encara que aquests temps poden variar en alguns països.
  • Certificat de Diagnòstic. El certificat digital de diagnòstic permet el lliure trànsit entre països si la persona ha obtingut un diagnostique negatiu en una prova PCR o antígens. En el cas de les PCR tindran validesa les realitzades amb un màxim de 72 hores d’antelació al viatge. Les proves d’antígens han d’estar realitzades en les 48 hores anteriors al viatge. A més, tant una com una altra han de ser realitzades amb els kits comercials aprovats per la Unió Europea.
  • Certificat de Recuperació. També pots obtenir el teu passaport COVID si acredites haver-te recuperat de la COVID-19 després de la seua confirmació per PCR positiva. Aquest certificat té validesa des de la finalització del període d’aïllament fins a 180 dies després.

ALGUNES DADES A TENIR EN COMPTE

A l’hora de viatjar i d’obtenir aquests certificats hi ha algunes dades que hem de tenir en compte. En primer lloc, la situació epidemiològica del país. Si el país o la regió a la qual viatgem es troba en situació negativa, podria aplicar mesures restrictives extraordinàries.

En segon lloc, comprovar si el país exigeix algun requisit associat. Alguns països demanen, per exemple, que el certificat estiga disponible en l’idioma propi o que les proves realitzades siguen d’algun tipus concret.