nit de l´alba

L’empresa valenciana Caballer FX Global Foc serà l’encarregada de disparar el castell de focs artificials del 40 Festival de Pirotècnia de València que se celebra demà dimarts, dia 8, a les dotze de la nit, en el marc de les festivitats amb motiu del 9 d’Octubre. El delegat de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat hui la convocatòria, i ha convidat la ciutadania i visitants a gaudir d’ella.

«La programació de la festivitat del 9 d’octubre no està completa sense la pólvora», ha afirmat el regidor, que ha destacat la importància del programa pirotècnic dins de la programació global  del Dia de la Comunitat Valenciana. Esta programació inclou, d’una banda, la mascletà del dia 9 que, ha recordat  començarà immediatament després de la pujada de la Senyera, sense horari fix, i que enguany serà responsabilitat de la pirotècnia Zarzoso, d’Altura (que també s’ocuparà de les salves pirotècnica que acompanyen tant la baixada com la pujada de la Senyera a l’Ajuntament). I en segon lloc, el castell de focs artificials del Festival de Pirotècnia de València, que enguany arriba a la seua 40 edició.

El Festival donarà començament a les 00.00 hores del dia 9 (la nit del 8 al 9 d’octubre), al Passeig de l’Albereda. Com cada any, es realitza amb la col·laboració de la Diputació de València mitjançant un conveni que permet realitzar esta i altres activitats de l’àmbit de la cultura festiva. El regidor Pere Fuset ha detallat les característiques d’esta 40 edició, acompanyat per María José Lora, responsable de l’empresa Global Foc Caballer FX que, ha explicat Fuset, «ve a València després d’un estiu ple de triomfs, com els premis dels certàmens pirotècnics de la Setmana Gran de Bilbao i la Setmana Gran de Vitòria».

Es tracta de la primera ocasió en què Caballer FX participarà en el Festival de Pirotècnia de València. Tal com ha explicat el delegat de Cultura Festiva, enguany s’ha decidit repetir la disposició de l’any passat dels elements pirotècnics, que se situaran tant en el fons del llit del riu com en superfície, «en una doble disposició que permetrà guanyar en visibilitat i en proximitat del públic, la qual cosa augmentarà l’espectacularitat de la disparada». El regidor ha assenyaleu que es tracta d’un castell que no reunix tants milers de persones com en Falles «però sí que permet, per contra, una disposició del públic molt més pròxima per la qual cosa, els valencians i valencianes als quals ens agrada el foc de proximitat guanyem en visibilitat i proximitat».

El públic podrà situar-se al llarg del Passeig de l’Albereda i del passeig de la Ciutadella, així com en els ponts del Real i de la Mar. Els ponts de les Flors i de l’Exposició no podran ser utilitzats, perquè seran habilitats com a vies d’evacuació.

La responsable de Caballer FX, María José Lora, ha agraït «la confiança de l’Ajuntament en l’empresa», i ha manifestat  la seua «il·lusió» per participar  en este tradicional festival. El disseny de la disparada, ha explicat, s’ha efectuat especialment per a esta ocasió, «amb molt de material de fabricació pròpia, en reivindicació de la producció valenciana, i amb referències als colors de la Senyera». «Serà una disparada molt variada i molt alegre –ha afegit- d’una mica més de 17 minuts de duració». El castell tindrà 1.600 ordres de foc i uns 3.000 artificis pirotècnics, i la massa reglamentada són 430 quilograms de pólvora. «Espere que la gent gaudisca, tant els valencians i valencianes com qui venen a veure’ns de fora, i que els agrade molt», ha conclòs  Lora.