El concejal Carlos Galiana en los platós de 7 Televalencia.
El concejal Carlos Galiana en los platós de 7 Televalencia.

És regidor de Compromís a l’Ajuntament de València. En esta legislatura Carlos Galiana repeteix en l’àrea de Comerç i Relacions amb els Mitjans i assumeix una nova competència, la d’Innovació. En aquesta entrevista al Digital 7 Televalencia ens compta el seu full de ruta per a este 2020 en les regidories que dirigeix.

1. Són positius les dades que hem conegut sobre el comerç a la ciutat de València?

Són unes dades molt positives sens dubte dels quals ens sentim molt orgullosos i que ens animen a continuar amb el treball de dinamitzar el xicotet comerç i de donar suport als autònoms. València ha passat de 76.746 comerços i serveis en 2015 a 85.857 en 2019, un increment d’un 12%.

2. Dins de les obres que va escometre en els Mercats Municipals destaca la del Mercat Sant Pere Nolasco. En què consistiran les obres?

El Mercat de Sant Pere Nolasco, en el barri de Morvedre, mantindrà la seua estructura i el seu caràcter comercial original però també es convertirà en un espai de relació i trobada del veïnat. La planta baixa de l’edifici, que data de 1900, albergarà cinc parades de venda tradicional i quatre amb productes frescos i de temporada. La segona planta de l’immoble es deixarà diàfana per a acollir activitats de les entitats veïnals. Es tracta d’un projecte molt ambiciós que presenta una concepció de mercat obert amb zones d’ús ciutadà.

Simulacre interior del Mercat Sant Pere.

3. Com va el trasllat del Rastre a la seua nova ubicació?

Estem ultimant els detalls amb els comerciants del rastre. Abans de poder traslladar el mercat a la seua nova ubicació cal explicar bé als venedors com s’accedeix i la ubicació de cadascun però estem ja en la recta final.

La parcel·la on se situarà el popular mercat ambulant d’objectes antics està situada en la confluència del carrer Luis Peixó amb l’Avinguda dels Tarongers. Ara l’objectiu serà informar del canvi de la nova ubicació que no tardarà a produir-se.

El Rastre de València en la seua tradicional ubicació al costat de l’estadi de Mestalla.

4. Assumeix també en esta legislatura l’àrea d’Innovació, Què s’està fent en este sentit?

Estem treballant en molts projectes destinats a la Innovació Social que és el nostre principal objectiu. Recentment hem presentat “Recepta Cultura”, es tracta d’una iniciativa conjunta entre la Direcció General de Salut Les Naus.

El projecte que es troba en fase pilot, consistirà en la prescripció de visites guiades a museus des dels centres de salut. Cal recordar que l’Organització Mundial de la Salut estableix que la cultura i l’art beneficien seriosament la salut i recomana receptar aquestes activitats.

Estem molt il·lusionats amb aquest projecte i molts altres més que s’estàs desenvolupant des del Centre d’Innovació de les Naus que en esta legislatura volem reactivar per a donar suport als sectors creatius de la ciutat.

Carlos Galiana durant l’entrevista en ‘Ágora’ amb Sylvia Costa.

5. Què ens pot avançar del projecte de Nous Mercats de Venda a la ciutat?

S’aprovarà de manera definitiva en breu la nova ordenança de venda no sedentària, que incorpora com a novetat la venda directa de productes alimentosos per part del productor provinents del seu propi cultiu.

La idea és acostar la producció local als veïns de la ciutat i impulsar la venda de productes cultivats directament en l’horta periurbana de València. Aquestes parades seran la plataforma ideal per a posar en contacte a la població productora i consumidora de manera directa, un dels llocs on s’instal·laran seran en el Mercat de Colón.