Las calles de Valencia se llenan de turistas tras el fin del estado de alarma
Un matrimonio pasea por Alboraya con mascarilla./ EFE

Les mascaretes segueixen en el punt de mira de les autoritats sanitàries. Les autonomies, entre elles la Comunitat Valenciana, ja han començat a estudiar els escenaris possibles en els quals podria eliminar-se l’ús d’aquest símbol de la pandèmia.

Després de més d’un any usant el “tapaboqus”, sembla que els valencians podran acomiadar-se pròximament d’ell o almenys en alguns espais. El president de la GeneralitatXimo Puig, ja ha anunciat el seu desig d’eliminar les màscares. No obstant això, no serà una mesura radical perquè la seua desaparició serà progressiva.

L’objectiu del cap del Consell és que la ciutadania puga retirar-se la mascareta a l’aire lliure durant l’estiu. Entre els espais que es remenen són les platges i parcs naturals, zones en les quals s’ha comprovat que la transmissió del coronavirus és pràcticament inexistent perquè, en paraules de Puig, hi ha “brisa permanent” i es mantenen les distàncies de seguretat.

D’aprovar-se aquesta mesura, els banyistes, excursionistes i senderistes serien els primers valencians a beneficiar-se de l’eliminació parcial de les mascaretes. Per contra, els llocs tancats com a bars o botigues mantindrien l’obligatorietat del seu ús. Tampoc es permetria la seua eliminació en les vies urbanes malgrat estar a l’aire lliure donat el trànsit de gent que hi ha en elles.

Respecte al quan succeirà aquesta obertura, de moment es desconeix la data. Aquest dimarts a les 13.00 hores tindrà lloc la nova Mesa Interdepartamental. En ella es debatran les noves mesures a aplicar a partir del dilluns 7 de juny. A més, s’espera que arrencada l’estudi sobre la relaxació de l’ús de mascaretes.

JULIOL, EL MES CLAU PER A LES MASCARETES

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també ha parlat sobre aquest tema. Segons Simón, finals de juliol podria ser la data clau per a relaxar la utilització de mascaretes. Des de Sanitat cerquen que continue avançant la campanya de vacunació i aproximar-se a la immunitat de ramat per a alçar més restriccions.

Al marge dels espais oberts, Simón ha explicat que també es podria eliminar la mascareta en alguns grups poblacionals. Entre ells estarien aquells que hagen completat les pautes de vacunació i ja estiguen immunitzats. Per això, els majors de 70 anys que viuen en residències podrien ser dels primers. No obstant això, caldrà esperar que el Ministeri de Sanitat es pronuncie sobre aquest tema.