Sanidad avisa del posible arranque de la cuarta ola y pide
Varias personas caminan por la Gran Vía de Madrid protegidos con mascarillas.

Ja és oficial i aquest dimecres Espanya es llevarà la mascareta després de 700 dies de regulació d’aquesta. El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí el reial decret que permetrà als espanyols deixar d’usar les mascaretes en espais interiors.

La mesura es publicarà aquest dimecres en el Boletín Oficial del Estado. Una vegada es publique la nova regulació, la mascareta deixarà de ser una obligació. Per això, a partir de demà 20 d’abril ja no es necessitarà en espais tancats excepte excepcions.

QUAN CALDRÀ PORTAR LA MASCARETA?

Segons ha avançat la ministra de SanitatCarolina Darias, hi haurà tres supòsits on caldrà mantenir la mascareta. Així, s’haurà de fer ús de les màscares en el transport públic; en centres, serveis i establiments sanitaris; i en residències de persones majors. “Deixarà de ser obligatòria però seguiran entre nosaltres com un element de protecció, especialment a persones vulnerables”, ha avançat Darias. Per això, el nou reial decret també inclourà recomanacions.

EN SUPERMERCATS, BOTIGUES I CINEMES JA NO FARÀ FALTA?

No, els ciutadans podran accedir a tots els comerços, espais culturals, etc. sense necessitat de portar mascaretes. De la mateixa manera, tampoc es necessitarà per a entrar en bars, restaurants i cafeteries o centres esportius com a estadis o gimnasos.

QUINES PERSONES HAN DE CONTINUAR USANT MASCARETA?

Des de Sanitat aconsellen que els majors de 60 anys; població immunodeprimida; dones embarassades i professors en estat de vulnerabilitat mantinguen l’ús de la mascareta. També es recomana que la utilitzen tots aquells que assistisquen a una reunió familiar en la qual hi haja persones amb factors de risc.

CALDRÀ PORTAR-LA EN COL·LEGIS I UNIVERSITATS?

Respecte a l’ús de les màscares en els col·legis, la ministra ha aclarit que deixaran de ser obligatòries en tots els àmbits dels centres educatius. Per tant, els estudiants ja no hauran d’utilitzar-la en l’àmbit escolar excepte situacions de salut on siga aconsellable.

HE DE POSAR-ME LA MASCARETA PER A TREBALLAR?

Igual que en els col·legis, la mascareta tampoc serà obligatòria en l’entorn laboral. El reial decret delega la decisió final als responsables de prevenció de cada empresa pel que els treballadors hauran d’acollir-se al dictat des de les seues companyies.

QUÈ PASSARÀ SI ELS CONTAGIS TORNEN A DISPARAR-SE?

Des del Govern ja han avançat que podria tornar-se a canviar la normativa. No es descarta que davant un nou repunt Espanya retrocedisca i torne a fer ús d’un dels elements més simbòlics de la pandèmia.