El Belén monumental de Xàtiva, reconegut com el més gran d’Espanya, va obrir el passat cap de setmana les seues portes al públic, i ja pot visitar-se.

La infraestructura, que celebra la seua XXIX edició, està totalment condicionat per a persones amb mobilitat reduïda, resultant completament accessible.

El Betlem està elaborat majoritàriament per materials reciclats que suposen el 80% del Betlem, recollits a través de restes recopilades en els ecoparcs i en els magatzems a més dels donatius que aporta la gent de Xàtiva, fet que converteix aquesta efímera obra en un autèntic museu etnològic.

En aquesta edició, el pesebre compta amb una superfície construïda de més de 1.600 metres quadrats, amb un 200 metres quadrats de recorregut.

El Betlem té un llarg d’uns 45 metres quadrats, 6.000 bombetes, 15 bombes d’aigua i 3 bombes de fum.

El pesebre monumental compta amb animals reals 

A més està compost de 9 fonts, 23 figures, més d’unes vint construccions i animals de corral, nascuts i criats en un centre zoològic i per tant acostumats a rebre visites.

Els animals disposen de calefacció i estan controlats durant les 24 hores per veterinaris professionals, complint la normativa estipulada per la Generalitat Valenciana.

De fet, l’any passat 2017 es va produir en aquestes dates el naixement d’un parell de cabres, fet que demostra que es compleixen les condicions propícies d’habitat i climatologia.

«Es tracta del monument més visitat de la nostra ciutat durant les festes nadalenques, i que comporta una sèrie d’activitats que es generen per part del teixit social. L’any passat acollirem a més de 105.000 visitants i esperem igualar o superar aqueixa xifra», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, qui ha afegit que «la voluntat de l’Ajuntament és dinamitzar el comerç, el turisme i l’hostaleria de la nostra ciutat, esperant que siga una excel·lent campanya i que l’esforç que s’ha realitzat done un magnífic resultat».

El Betlem municipal de Xàtiva va començar a créixer en mesura i contingut l’any 1999. Amb el pas dels anys s’ha anat perfeccionat la tècnica del muntatge, a pesar que el Betlem no té plans de construcció,fet que fa que cada any es done a una renovació creativa i a la introducció de nous elements.

El pesebre romandrà obert fins al pròxim 6 de gener i pot visitar-se en horari ininterromput de 10 del matí fins a les 22 hores de la nit.