Aquesta vesprada València viurà un dels moments més especials i peculiars dins de la programació de la Gran Fira de València: la Batalla de Flors.

Un espectacle que enguany compleix 128 anys, en el qual carrosses i flors s´uneixen per a omplir de color el Passeig de l’Albereda.

Aquest acte va ser introduït en 1891 per iniciativa de Pasqual Frígola, baró de Cortes de Pallars, i va començar a celebrar-se en el passeig de l’Albereda imitant uns combats lúdics semblants que se celebraven a Niça durant el Carnestoltes. No va tardar a convertir-se en el festeig més distingit i popular; i es va mantenir com un dels principals actes festius i socials de l’era daurada de l’antiga Fira, entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX.

Es podria dir que la Batalla de Flors naix com un homenatge a l’horta valenciana, en un homenatge acolorit i aromàtic que van iniciar les famílies més burgeses i adinerades de València per a lluir-se de forma ostentosa i celebrar, llevant-se de tot protocol, l’arribada de l’estiu. Tota una bogeria floral en la qual es mouen per l’aire més d’un milió de clavellons (en la seua majoria taronges, grocs i rojos) que, durant poc més de mitja hora, es desestresan llançant-se flors els uns als altres.

La Batalla de Flores comença amb un festeig encapçalat per la Policia Municipal. Li segueix la cavalcada valenciana, amb música de tabal, dolçaina, portadors de joies i parelles a cavall vestits a l’antiga; la desfilada de carrosses i un lliurament de premis.

La desfilada es realitza a cavall, en caleses i també en impressionants carrosses, que competeixen entre elles, realitzades i decorades per artistes fallers, durant la nit de la punxà, amb d’altres milions de flors i altres dissenys temàtics, que omplin de color i festa la Batalla de Flores.

És llavors quan comença la batalla de flors com a tal i es llancen els clavells. Enguany, al voltant de dos milions de clavellons creuaran d’un costat a un altre el Passeig de l’Albereda de València.Això sí, i encara que tothom pot participar d’aquest acte, el recinte està fitat, per motius d’aforament, seguretat i limitació de les flors que es llancen.

Per a poder accedir al recinte, és necessari tenir una llotja, i d’aqueixa manera participar d’una de les batalles més boniques del món, que serveix per a posar punt i final a la Gran Fira de València.