Así será la segunda “supermanzana” de Valencia: calles afectadas y fechas de las obras
Diseño de una de las calles transformadas con la supermanzana de Orriols.

La Junta de Govern Local aprovarà aquest divendres el projecte de la segona superilla de València, la del barri d’Orriols. Després d’aquest pas, l’objectiu del Ajuntament és iniciar la licitació d’obres que tindran un termini de sis mesos. Per això, es calcula que el nou espai viari de la ciutat estiga acabat abans d’acabar 2023.

La superilla del barri d’Orriols abastarà tot l’àmbit inclòs entre els carrers Pare Viñas; Duc de Mandas; Sant Vicent de Paül i Reig Genovés. A més, integrarà i connectarà alguns espais ja convertits en zona de vianants a l’entorn del nucli històric tradicional d’Orriols, així com el jardí de l’Ermita i el CEIP Bartolomé Cossío.

Es tracta d’un espai molt pròxim al nou jardí de l’ermita, que embolica el nucli històric tradicional del barri, i que actualment presenta voreres estretes i falta de vegetació en bona part de l’àmbit. L’actuació permetrà eliminar la frontera interior connectant el nucli històric del barri i zones verdes amb tots els carrers circumdants.

Recreació del projecte de la superilla d’Els Orriols

El projecte aprovat suposarà una inversió de 2,4 milions d’euros. D’aquesta quantitat, un total de 1,8 seran subvencionats per la Unió Europea en el marc dels fons Next Generation.

La supermanzana d’Orriols és el segon projecte de similars característiques que es desenvolupa a la ciutat, després de la del barri de la Petxina, situada en l’encreuament dels carrers Palleter i Calixt III.

Així serà la superilla d’Orriols: 8.700 m² per als vianants

La nova actuació suposa la conversió en zona de vianants d’al voltant de 8.700 m² als carrers Agustín Lara; Pare Viñas; Arquitecte Rodríguez i Historiador Chabret. Amb això es crearà un espai per als vianants continu que generarà una malla de jardins i zones d’estada.

A més de la repavimentació d’aquests quatre carrers, es preveu també introduir nou mobiliari urbà; enllumenat; així com nova vegetació mitjançant la construcció de talussos vegetats amb arbratge, parterres, jardineres i xicotetes prades.

Quant als paviments de les zones de circulació, seran de formigó prefabricat de diferents colors. Aquests permetran diferenciar les zones i s’integraran en els paviments ja existents en les zones del nucli històric i el jardí de l’ermita.

També s’introduirà arbrat, fins ara inexistent, així com vegetació baixa en parterres i talussos vegetals. A això li acompanyaran dos zones de prada als carrers Pare Viñas i Arquitecte Rodríguez. De fet, aquestes zones verdes funcionaran com a sistemes de drenatge sostenible que arreplegaran part de l’aigua de pluja per a filtrar-la al terreny natural. Així es millorarà la gestió de l’aigua mitjançant l’ús de solucions basades en la naturalesa.

Accessibilitat per a totes les persones

Tal com ha subratllat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, el projecte garanteix que “els recorreguts per als vianants siguen accessibles en tot l’àmbit”. Per a això, s’han estudiat les dimensions de les zones de circulació i s’han eliminat els desnivells. A més, s’ha tingut també en compte en l’elecció de mobiliari. En aquest context, l’actuació més important és la eliminació del desnivell i barrera del carrer Arquitecte Rodríguez.