«Ha sigut molt dur en general, tant a nivell personal com comercial». Així descriu els últims mesos Igor, gerent d’una botiga de bicicletes situada en ple centre històric de València. L’empresari d’origen italià ha patit les conseqüències de la falta de turisme. Al costat d’ell, més de 32.000 empreses turístiques en la Comunitat han hagut de fer front a la pandèmia.

«Sempre hem funcionat com una família i desfer-nos d’aqueix grup hauria sigut un dolor molt gran», explica Igor. Per a l’empresari italià, la pandèmia ha afectat de forma diferent en els seus dos locals. Mentre que el seu local situat en el centre històric ha trobat a faltar al turista local, la seua botiga de l’Avinguda de França ha comptat amb les visites de valencians atrets pel ciclisme. «Això ha sigut una gran satisfacció, quasi com aconseguir un gol», assegura.

L’empresari italià explica que la segona de les seues botigues la va obrir en plena pandèmia per a ajudar a mantenir els llocs de treball. Objectiu complit, segons reconeix ell mateix orgullós. «Els valencians han ajudat a suportar la situació dels últims mesos», assegura. Malgrat això, recalca que la situació no ha sigut la mateixa en el seu local del carrer Mantes. «En el centre s’ha patit molt més perquè estem envoltats d’apartaments turístics i hotels», explica.

Mentre que Igor va obrir un nou local per a pal·liar els efectes de la pandèmia, Rafael Vilaplana, gerent de Free Tours València, va adaptar la seua oferta al turista local. «Els últims mesos pitjors no han pogut ser perquè no hi ha hagut turistes», explica Vilaplana. No obstant això, l’empresa de guies turístics va decidir promoure el turisme local i traure nous tours. En paraules de l’empresari, els valencians han ajudat a suportar la crisi dels últims mesos. «Vull pensar que també nosaltres hem contribuït al fet que ells suportaren aquests mesos en què no hi havia molt de pla», confessa.

museos
Un grup de turistes en un tour guiat amb bicicletes abans de la pandèmia.

El turista nacional torna a la Comunitat Valenciana

Amb la finalitat del tancament perimetral, el turista local està donant pas al nacional. Així ho confirma Igor: «El turisme ha tornat. Antics amics s’han recordat de nosaltres i han tornat a llogar bicicletes per a viure valència sobre rodes».

Mar, guia turístic de Free Tours València, coincideix amb l’empresari italià. «En l’última setmana hem notat que pujava més el volum de treball», afig. En paraules de la professional, la majoria dels visitants provenen de Madrid, Barcelona, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Mentre que esperen l’arribada de més turistes, els empresaris posen totes les seues esperances en els pròxims mesos d’estiu. No obstant això, asseguren que aquests no seran suficients per a pal·liar tots els danys provocats. «Això serà una crisi molt llarga”, alerta Vilaplana. «Esperem que les ajudes no decaiguen ara que comença a haver-hi turisme«, afig.