Así es las

Un ancià sense atenció després de caure’s a terra; una dona sola i sense roba en una cadira; majors dependents lligats fins a 14 hores o persones d’avançada edat sense ajuda per a menjar. Aquestes són les situacions de maltractament que va denunciar una exempleada de la neteja d’una residència de la localitat de Llíria.

Ara la Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d’investigació penal sobre el centre de majors Domus VI Jardí de Llíria. Segons ha publicat Europa Press, la Fiscalia ja ha signat el decret en el qual assigna a un fiscal instructor. Això es realitzarà de forma paral·lela a la via administrativa de la Generalitat Valenciana, qui ja havia anunciat l’arrencada d’una investigació en la mateixa residència.

No obstant això, aquesta no és la primera vegada que es posa el focus sobre aquesta residència. En 2019, la que ha sigut denominada com “la residència de la mort” va ser sancionada amb 174.000 euros per detectar-se irregularitats. Ara haurà de respondre de nou davant la justícia valenciana després de les imatges difoses.

Exterior de la residencia Jardín de Llíria. Imagen de Google Maps extraída por Europa Press.

AIXÍ ÉS LA VIDA DELS ANCIANS EN LA RESIDÈNCIA DE LA MORT

La cadena Telecinco ha sigut la responsable de emetre els enregistraments de la pròpia extrabajadora del centre. “Conforme els desperten els lliguen a una cadira”, explica la denunciant que no tenia permís per a ajudar-los ni curar-los. “És un infern, jo la dic la residència de la mort”, declara en el vídeo.

Entre els exemples de maltractament citats, l’exempleada de la neteja parla de la situació del coronavirus. Els residents havien de menjar a les seues habitacions però sense cap mena d’ajuda a pesar que molts d’ells pateixen limitacions físiques que els impedeixen menjar adequadament. També es mostra com un ancià cau de la cadira i roman més de 10 minuts tirat sobre el sòl.

UNA EXTRABAJADORA SENSE RENOVACIÓ DE CONTRACTE

Des del centre de majors la resposta no ha tardat a arribar per mitjà d’un comunicat. En ell detallen que el vídeo l’ha difós una extrabajadora a la qual no van renovar el contracte per incompliment de “les seues obligacions laborals”. Segons la versió de la residència de Llíria, la responsable dels enregistraments només treball en el centre entre els mesos d’abril a agost. Aquesta va ser contractada com a reforç de l’equip de neteja durant la crisi del coronavirus i no se li va renovar després d’això.

Respecte a les imatges gravades, corresponen a l’època del confinament. Asseguren que els residents de les caigudes tenen “problemes psicomotrius”. A més, remarquen que van ser atesos “immediatament” després del succés.