(EFE).- Amazon afrontarà aquesta setmana la seua primera vaga a Espanya, després que els sindicats hagen convocats 48 hores d’atur per al dimecres i el dijous en el major centre logístic que la companyia de comerç electrònic té en el país, situat en la localitat madrilenya de Sant Fernando d’Henares.

En el centre, el primer que Amazon va obrir a Espanya, treballen 1.100 persones de plantilla i altres 900 temporals, segons els sindicats, que defensen el manteniment d’un conveni col·lectiu propi, així com millores laborals concordes al creixement del gegant del comerç electrònic.

Els representants denuncien que l’empresa ha tractat de forçar una transició al Conveni Provincial de Logística sense compensar les reculades que açò implicaria enfront de l’actual conveni propi en qüestions com la garantia salarial, la remuneració de les hores extra, complements per baixes o categories laborals.

Segons la mateixa font, la vaga va camí de convertir-se en la major que ha patit Amazon a Europa, després de les viscudes fa pocs mesos a Alemanya, França i Itàlia.
“Mai abans una declaració de vaga havia sigut precedida d’una votació en assemblea de treballadors, i molt menys sent per tan aclaparant majoria (75 %)”, afigen els sindicats en referència la votació celebrada a inicis de mes.

“Seguirem mantenint un diàleg directe amb els nostres associats i seguirem garantint les millors condicions laborals i un paquet de remuneració competitiu, un gran ambient de treball i oportunitats professionals”, s’han limitat a assenyalar des d’Amazon.

Representants dels treballadors i de l’empresa negocien des de fa mesos la renovació del conveni signat en 2015, que va expirar el 31 de desembre de 2016 i va ser prorrogat mentre duraven les negociacions.

Els sindicats critiquen que Amazon no ofereix garanties d’increment salarial i pretén abaratir llocs d’especialista, amb la supressió de càrrecs i el repartiment de les seues tasques entre llocs d’inferior categoria.

A més, proposa reduir el preu de les hores extraordinàries i eliminar la cobertura del cent per cent durant 18 mesos per una baixa associada al lloc de treball, entre altres qüestions.

“Quan va obrir el centre, l’absentisme era molt baix i ara és pràcticament el doble que la mitjana en el sector logístic. Som poca gent per a una càrrega brutal de treball”, segons la mateixa font, que ha subratllat que un treballador del centre camina diàriament en la seua jornada una mitjana d’entre 20 i 25 quilòmetres.

En l’actualitat, compta amb grans centres de distribució en Sant Fernando d’Henares, que va obrir les seues portes en 2012 i ha sigut ampliat en diverses ocasions, i en les localitats barcelonines del Prat de Llobregat i Martorelles.