La Generalitat ha anunciat la posada en marxa d'un Bo Viatge CV
La Generalitat ha anunciat la posada en marxa d'un Bo Viatge CV en octubre. Jason Lee | Reuters

Les vagues de controladors aeris en els principals aeroports espanyols ha començat. El Aeroport de València s’ha sumat a la protesta que arranca hui i es prolongarà fins al 27 de febrer.

Els sindicats CCOO i USCA són els responsables dels aturs després del fracàs de les negociacions del conveni col·lectiu de les torres de control privatitzades. L’objectiu és «apostar per la consolidació d’un sector crucial en un país on el turisme és un dels seus pilars de creixement, i que ha demostrat una maduresa i el manteniment d’uns estàndards de qualitat, seguretat i puntualitat molt elevats».

En total són 16 aeroports afectats, entre ells els tres valencians: Alacant-Elx, València-Manises i Castelló. A més, s’ha anomenat a la vaga a 162 treballadors. Les protestes es prolongaran durant tot el mes de febrer. Segons han informat, seran cinc jornades d’atur i sempre coincidint en dilluns. Al marge del dia d’avui, lus aturs programats seran el 6, 13, 20 i 27 de febrer.

El Ministeri de Transports ha fixat uns serveis mínims segons la tipologia de la ruta. Aquests són: el 100% per a vols d’emergències, trasllats de persones custodiades per policies o transport de correu i productes peribles; entre el 52-84% dels vols comercials amb origen o destinació en territori no peninsular; entre el 44-57% en rutes amb ciutats estrangeres o espanyoles el temps de desplaçament de les quals per carretera siga d’almenys cinc hores; 18-30% en trajectes que puguen substituir-se per altres mitjans de transport públic en menys de cinc hores.

Des de l’aeroport valencià es preveu que la vaga tinga «una repercussió mínima» i els serveis mínims siguen «suficients». No obstant això, sí que podrien afectar els retards d’altres aeroports.

ELS 16 AEROPORTS AFECTATS PER LA VAGA

 1. La Corunya
 2. Alacant-Elx
 3. Castelló
 4. Cuatro Vientos
 5. El Hierro
 6. Fuerteventura
 7. Eivissa
 8. Jerez
 9. Lanzarote
 10. La Palma
 11. Lleida
 12. Murcia
 13. Sabadell
 14. Sevilla
 15. València
 16. Vigo

Què fer si cancel·len el vol d’un aeroport en vaga?

Abans de viatjar en jornada de vaga es recomana consultar l’estat del vol en la web de l’aerolínia. En el cas de ser un vol afectat que estiga emparat per la legislació de la Unió Europea existeixen tres opcions:

 • Reembossament del bitllet. En el cas de ser un vol de connexió també s’ha de proporcionar un vol de tornada al més prompte possible.
 • Transport alternatiu al lloc de destinació al més prompte possible.
 • Transport alternatiu en una data posterior decidida pel viatger amb unes condicions similars.

A més existeixen dues opcions de reclamar indemnitzacions. No obstant això, només poden sol·licitar-se si l’aerolínia no ofereix un transport alternatiu per a tornar; i si la companyia reembossa els diners sense donar alternativa a oferir un altre transport i és el viatger el que ha d’abonar la diferència.

En el cas de tenir un viatge amb bitllets d’anada i volta de companyies diferents i cancel·lar-se només el d’anada, l’aerolínia només reembossarà el vol afectat.