Un espray nasal bloquea la entrada del coronavirus
GRAF3320. MURCIA, 20/04/2020.- Una empleada de farmacia de Archena, Murcia, despacha una mascarilla KN95 a una clienta, este lunes, en el vigésimo séptimo día del estado de alarma decretado por el gobierno para frenar la pandemia del COVID 19. EFE/Marcial Guillén

Els test d’autodiagnòstic estaran disponibles en les farmàcies espanyoles la setmana vinent. El 20 de juliol el Consell de Ministres aprovarà el decret que permetrà la venda d’aquests test sense prescripció mèdica. El text detalla que seran test d’antígens i d’anticossos.

Les farmàcies ja disposen de les proves, però només es permet la venda amb recepta mèdica. La norma expressa la necessitat de posar a l’abast de tots aquests test de diagnòstics. «L’exigència de prescripció per a la venda al públic d’aquests productes
constituiria una important barrera per al seu ús», desenvolupa el document.

A més, en l’esborrany del Reial decret es preveu que, en ser proves d’autodiagnòstic i no es precisa d’un professional sanitari, es reduïsca la pressió assistencial dels centres de salut. Amb aquest objectiu, també es pretén posar a la venda els test d’anticossos. «Encara que no serveixen per a la detecció d’infecció activa, contribuirà a reduir la pressió assistencial», afig l’esborrany.

Com s’usen els test d’autodiagnòstic?

Totes dues proves, la d’antígens i la d’anticossos, són de detecció ràpida. La seua efectivitat és menor que la d’una prova PCR, però els test que es vendran en les farmàcies estan obligats a complir amb el percentatge mínim de sensibilitat marcat per la Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS). L’entitat es regeix per les normes europees i estableix que la sensibilitat del test d’antígens ha de ser igual o superior al 90% i una especificitat del 97%. «Aquests test són avaluats per un organisme notificat. Aquest audita als fabricants, verifica que el disseny i la informació són adequats perquè siga utilitzat per no professionals i que compleix amb els requisits essencials», segons explica l’AEMPS.

En el cas de la d’antígens, la mostra dependrà de cada test. Les instruccions marcaran el seu ús i el tipus de mostra necessària. Existeixen dos tipus de mostres per a aquest tipus de proves. Generalment, la mostra es pren a través d’exsudat nasofaríngeo o nasal. En alguns casos es pot fer amb mostres de saliva. «En saliva la càrrega viral és menor, per la qual cosa en cas de baixa càrrega viral (baix número de virus en la mostra) la sensibilitat del test és menor», adverteix l’AEMPS. El test tardarà entre 30 i 60 minuts a oferir el resultat.

D’altra banda, el test serològic o d’anticossos, serà capaç de detectar si s’han desenvolupat anticossos específics enfront del virus. En aquesta prova, s’utilitzen generalment mostres de sang a través d’una xicoteta punció amb una llanceta.

Quant costa un test?

Països com Itàlia, Portugal, França, Holanda o Alemanya ja venen els test al públic sense prescripció mèdica. El preu varia segons el país i el fabricant, però tots tenen un valor inferior a 10 euros. A Espanya, encara no s’ha especificat el seu preu.

A Portugal costen entre set i deu euros. A França al rededor de 5 euros. En Alemanya fins i tot es venen en packs de 5 test en supermercats com Aldi o Lidl per menys de 20 euros.