¿Tendré que pagar por notificar mi positivo en una farmacia?
Una caja con test de antígenos contra la COVID-19 en una farmacia, a 22 de julio de 2021, en Valencia, Comunidad Valenciana, (España). - Rober Solsona - Europa Press - Archivo

Continua l’enfrontament entre Sanitat i les farmàcies valencianes per qui assumeix el cost de notificar els test. La Generalitat va anunciar la setmana passada que des de la Conselleria s’anava a comptar amb les farmàcies per a la realització de test d’antígens i la seua notificació, en el cas de resultats positius, al sistema sanitari. L’objectiu de la iniciativa és doble: ajudar atenció primària i desaturar els centres de salut.

No obstant això, ara aquesta pràctica penja d’un fil i podria fer-se marxa enrere per un tema econòmic. Les farmàcies van donar el vistiplau a l’anunci del Consell però assegurant que hi hauria un cost per al pacient.

Des del col·lectiu farmacèutic s’ha advertit que es cobrarà als clients que requerisquen d’aquest servei. Aquests hauran de pagar pel test d’antígens que realitzarà un professional en el mateix establiment; i la notificació a Sanitat si desitgen que es traslladen les seues dades al sistema en cas d’obtenir un resultat positiu.

Els farmacèutics valencians assenyalen que la pràctica anunciada per la Generalitat té un cost per als propis professionals. Segons apunten, aquests han d’habilitar espais per a la realització segura dels test; comptar amb empleats per a això i instal·lar un sistema informàtic concorde per a les notificacions.

Des de Sanitat han criticat el cobrament d’aquest servei als ciutadans mentre els farmacèutics advoquen per que siga la Conselleria qui assumisca tots els costos de la gestió.

AVACU CONSIDERA “INADMISSIBLE” EL COBRAMENT A L’USUARI

En la mateixa línia s’ha pronunciat l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU). L’entitat ha emès un comunicat en el qual critica el cobrament per remetre els resultats positius dels test d’antígens.

“Des d’AVACU no considerem admissible que, d’una banda, el Govern central vaja a reunir-se aquest dijous per a prendre la decisió de posar un límit als preus d’aquests test; i, d’altra banda, a partir d’ara ens vulguen cobrar per comunicar els positius a Sanitat a través dels propis farmacèutics”.

Entenem que hauria d’instal·lar-se un sistema que siga gratuït, ja que la pandèmia ja ens ha costat molts de diners. Els consumidors no podem pagar les quantitats que s’estan pagant per aquests test. Cal no oblidar que Espanya és un dels països d’Europa on estan més cars. I, a més, que paguem també per la gestió d’enviar els resultats a la Conselleria”.

En paraules del president d’AVACU, Fernando Móner, “si Conselleria no té mitjans per a fer-ho, que els pose en marxa. Els consumidors ja paguem els nostres impostos com perquè això siga un servei públic”.