Cazan a una motocicleta circulando a más de 200 km/h por el carril Bus-VAO
Señal de carril Bus Vao en V-25/ Las Provincias

El conseller de Política Territorial i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat l’Estratègia de Mobilitat que seguirà la província de València per a la nova normalitat. Segons aquest, la seua aposta es deu al fet que la pandèmia ha provocat unes greus alteracions en la mobilitat de la Comunitat Valenciana.

El conseller ha insistit que han de treballar braç a braç amb els ajuntaments per a «millorar i garantir un transport públic eficient». Per al titular de Mobilitat, el camí per a la nova normalitat «no és utilitzar tots el vehicle privat. És tenir un transport públic segur i apostar també per altres formes de mobilitat com anar a peu, en patinet o amb bicicleta«. A més, ha assenyalat que la importància que el transport públic compte amb les freqüències adequades.

En aquest sentit, el conseller ha destacat que «era necessari dissenyar una estratègia valenciana de mobilitat en l’etapa de normalitat millorada». Aquesta ha d’oferir «alternatives de desplaçament àgils, puntuals, còmodes i assequibles i evitar un sistema de transport insostenible».

Arcadi España presenta als ajuntaments l’Estratègia de Mobilitat per a la nova normalitat a València.

CARRILS PER A AUTOBUSOS I VEHICLES AMB MÉS D’UN PASSATGER

El conseller ha ressaltat la necessitat d’implantar una xarxa d’itineraris prioritaris per al transport públic. Ací s’inclouen carrils VAO-bus en els corredors de gran afluència. Aquestes carreteres són les que superen les 50 expedicions al dia amb més de 300 passatgers en hora punta. L’objectiu és millorar el servei de transport públic metropolità per carretera tant en temps com en freqüències.

Per a això, l’estratègia proposa carrils-bus a Xirivella-València i Horta Sud, i Carril VAO (bus) en la CV35 i en la V-21 (quan acaben les obres del Ministeri).

COM FUNCIONA UN CARRIL VAO I QUI POT CIRCULAR EN ELL?

Els carrils VAO són aquells destinats a la circulació de vehicles en els quals viatgen dos o més persones. A més dels transports privats amb més d’un ocupant, els autobusos també poden usar aquest carril. És per aquest motiu pel qual se’ls coneix com a Vehicles d’Alta Ocupació.

Un turisme amb un sol ocupant pot circular pels carrils VAO en dos casos: si disposa de l’etiqueta “Zero emissions” de la DGT o si posseeix la declaració de vehicle per a persona amb mobilitat reduïda o limitació física. Tots els altres vehicles, com a camions de més de 3.500 kg, furgons, vianants, cicles, cotxes amb remolc, etc. tenen prohibida la seua circulació.

14 ITINERARIS CICLISTES PER A CONNECTAR MUNICIPIS

La Generalitat ha proposat potenciar i fomentar la xarxa d’itineraris ciclistes que connecten els municipis metropolitans. A més, ha creat un pla específic d’estacionament per a bicicletes.

En l’àrea metropolitana de València s’inclou 14 itineraris ciclistes: la Vía Churra, Carpesa-Tavernes Blanques-Alboraia, Alboraia-València, Tavernes Blanques-València, la conexión Empalme y Burjassot, València-Godella, València-Paterna, la conexión Quart de Poblet-València, Aldaia-Quart de Poblet, Picanya-Xirivella, Xirivella-València, Picanya-Paiporta con València, Horta Sud (La Torre)-Valéncia i Puçol-Sagunt.

A més, entre altres mesures, se sumen les ajudes per a la compra de bicicletes urbanes, elèctriques i patinets. Seran quantitats de fins a 250€ per a gastar en els establiments amb seu en la Comunitat que s’adherisquen al pla.

El conseller també ha fet referència a la Oficina Valenciana de la Bicicleta. Aquesta s’encarrega d’elaborar estudis i projectes, a més de desenvolupar aplicacions. L’objectiu és crear un canal de comunicació amb usuaris per a informar i difondre la normativa existent.