València encara té limitada la mobilitat provincial. A l’espera d’aconseguir la Fase 3 de la desescalada on ja es permetrà eixir a altres províncies de la Comunitat, són molts els ciutadans que aquests dies cerquen plans alternatius per a evadir-se de la ciutat.
La província de València té la fortuna de disposar tant de paisatges de mar com de muntanya. Una varietat que permet gaudir de paratges únics per a recórrer durant aquesta Fase 2. A continuació deixem cinc propostes per a redescobrir València.
ANNA | GORGO DE LA ESCALERA
A 45 minuts de València trobem un gran canó esculpit per les aigües del riu en el municipi d’Anna. Es tracta de el espai natural conegut com Gorgo de l’Escala, ja que s’accedeix a la zona a través de 136 escalons. És un bon lloc per a relaxar-se gaudint del paisatge i dels sons de l’aigua que cau en forma de cascada sobre el barranc. Allí trobem roques, cascades i unes aigües cristal·lines plenes de pececitos.
XÀTIVA | DOS CASTILLOS CON MUCHA HISTORIA
La localitat de Xàtiva és amb diferència un dels més vistosos de la nostra regió. Està composta per dos castells: El Menor (originalment iber) i el Major (obra dels romans). Durant segles aquest espai va ser considerat un de les millors obres de la Corona d’Aragó, tant pel seu valor estètic com per la seua ubicació. Es troba en una elevació estratègica que permetia controlar la ciutat i la via romana des d’allí. Després de passar per mans privades i acabar quasi en estat de ruïnes, aquest castell va passar a ser propietat del Ajuntament de Xàtiva que ho va rehabilitar per complet per a fer-ho de nou visitable.
ONTINYENT | POU CLAR
A 87 quilòmetres de València trobem el paratge fluvial Pou Clar d’Ontinyent. Allí naix el riu Clariano i en els seus primers trams de recorregut es formen pous excavats per l’aigua sobre roca calcària creant làmines d’aigua amb formes arredonides. Com a curiositat destacar que cada pou té un nom, que de dalt a a baix es diuen “Pou dels Esclaus”, ”Pou Clar”, “Pou Gelat”, “Pou de la Reixa”, “Pou Fosc” i “Pou dels Cavalls”. Algunes cascades arriben a aconseguir els 10 metres d’altura.
CULLERA | MAR Y CULTURA
Pocs com el far de Cullera queden a la província de València. Construït l’any 1858, aquest far està situat en la punta aquest del Cap de Cullera. Reformat en més d’una ocasió, l’interior d’aquest edifici no es pot visitar malgrat estar habilitat per a això. A més, a la part alta del cim de la muntanya se situa la imponent fortalesa de el Castell de Cullera. Va ser construït per l’estat cordovès en el segle IX per al control estratègic de recursos naturals, vies de comunicació i fronteres. Està configurat per l’alcazaba i dues albacaras on vivien les tropes, cavalleries, bestiar i la pròpia població en els moments de setge.
CHELLA | SALTO DE CHELLA
A 70 quilòmetres de la ciutat de València es troba el Salto del Chella. Està molt prop d’Anna, en algunes èpoques de l’any pot veure’s una impressionant cascada de 25 metres d’altura. Hi ha una cova natural anomenada “La cova que plou”. Aquesta conté estalactites i estalagmites produïdes per les filtracions d’aigua de la pròpia cascada. A més, en eixir d’aquesta cova es troba una zona amb abundant vegetació anomenada “Paradís”. També es troba un xicotet llac al qual cal anar amb precaució per la complexitat de l’accés.