Cuatro escapadas por la Comunidad Valenciana para hacer estas Navidades
La localidad castellonense de Morella en Navidad. / Kiu Photography (Flickr)

Aquest Nadal no serà possible viatjar fora de la Comunitat Valenciana a causa del tancament perimetral. Això no suposa que no siga possible gaudir de les vacances. De fet, la Comunitat Valenciana rep milions de turistes a l’any i ofereix moltes destinacions amb encant. A continuació, et proposem quatre escapades dins del territori valencià.

Morella

morella
Imagen de Morella durante las navidades/ Foto: Elsports.es

Entre muntanyes s’alça una robusta muralla de 2 quilòmetres, amb 7 portes i 10 torres i més de mil metres d’altura que franqueja una xicoteta localitat de poc més de 2.000 habitants. Morella és la capital de la comarca dels Ports. Es troba en la Comunitat valenciana, a la província de Castelló, a 60 quilòmetres de la costa. Una escapada per aquests carrers empedrats i els bells palaus i cases pairals del segle XVIII et traslladaran al passat medieval.

Aquesta localitat és considerada un dels pobles més bonics d’Espanya. La seua arquitectura no és el seu únic atractiu. La gastronomia pròpia també és molt característica. Ací podràs trobar les particulars morellanas. Són unes croquetes amb forma de mitja lluna amb diferents farciments com foi, espinacs i formatge o tòfona, entre altres. L’embotisc i les carns són altres plats propis que es poden degustar en els restaurants de Morella.

A més de recórrer les muralles o gaudir de la gastronomia, a Morella hi ha altres edificis històrics fascinants. El Palau del Governador va ser construït en 1713 sobre una cova prehistòrica. En ell hi ha una exposició sobre els personatges històrics que van passar pel castell. D’altra banda, a basílica de Santa María la Major és una de les més boniques de la Comunitat Valenciana. entre els segles XIII i XVI en estils gòtic valencià i renaixentista.

Si t’agraden els formatges, no pots passar per Morella sense visitar la formatgeria El Pastor de Morella. Compta amb dos edificis oberts al públic: la botiga i la formatgeria. En la formatgeria podràs veure com es produeixen els formatges i quallades de forma artesanal.

Peñíscola

pueblos
Imagen de la localidad costera de Peñíscola.

A la Comunitat Valenciana, en la costa de Castelló una ciutat s’endinsa en el mar. Una de les millors escapades per a fer aquest Nadal és sens dubte, Peníscola. Al costat de Morella i altres municipis formen la xarxa dels pobles més bonics d’Espanya. És ideal per al turisme de de sol i platja, però també a l’hivern.

Ibers, fenicis, cartaginesos, romans, bizantins i àrabs. Totes aquestes cultures han anat formant aquesta ciutat plena de secrets. La Casa de les Petxines, situat en el barri antic és un d’ells.

Si cerques entre els carrers de Peníscola trobaràs el Bufador. Una gran bretxa entre les roques per la qual respira el mar en els dies de mar agitada, podent veure com l’espuma de mar ix cap al cel.

El castell templer construït sobre restes àrabs ha sigut declarat monument Històric-Artístic. El seu estil és sobri, però pràctic, perquè ha resistit nombrosos atacs i guerres al llarg de la història. Les muralles limiten amb el mar i passejar per elles ofereix unes vistes espectaculars.

En tractar-se d’una ciutat costanera, la pesca ha contribuït a formar una gastronomia rica amb denominació d’origen. All i pebre de rap, el suquet de peix, cañadilas, mariscos, escamarlans i llagostí són els plats tradicionals. A més, sorprèn amb uns dolços propis que només poden trobar-se ací com els flaons de Peníscola.

El Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest. Pueblos con encanto. Los Pueblos más Bonitos de España
Imagen tomada desde el Castell de Guadalest / Foto: Fundación Los Pueblos más Bonitos de España

Castells penjants, túnels que travessen la muntanya, escalinates que grimpen les muntanyes, precioses valls, grans embassaments que reflecteixen en les seues aigües les muntanyes frondoses. Una de les escapades que sembla una pel·lícula de fantasia, però és real i està a Alacant. En aquest paisatge destaca el municipi El Castell de Guadalest, situat a la vall del Castell de Guadalest i envoltat per les muntanyes més altes de la província.

D’orígens àrab i conquistat pels cristians el segle XIII, el municipi és considerat conjunt històric-artístic. Pertany a la Federació Internacional dels Pobles més Bonics del Món. En ell es diferencien dues zones. D’una banda, el barri medieval on es troba el castell penjat a la part alta de la penya i protegit per l’antiga muralla. Per a accedir es travessa un túnel excavat en la roca. En la zona més elevada del poble, es conserven les restes del castell de San José que va ser conquistat als musulmans per Jaume I i fortificat durant el regnat de Pere IV. D’altra banda, en la falda de la muntanya, el Raval. La part més moderna.

En aquest municipi podràs veure les restes d’una antiga fortificació coneguda com l’Alcozaiba; la casa senyorial dels Orduña; l’església parroquial de l’Asunción de la Verge, construïda en el segle XVIII; l’Ajuntament i l’embassament del riu el Castell de Guadalest, afluent del riu Algar, d’aigües turqueses i unes dimensions de 86 ha.

En el menú dels restaurants del Castell de Guadalest trobaràs arrossos, guisats i cuina tradicional de la muntanya alacantina.

Chulilla

Cuatro escapadas por la Comunidad Valenciana para hacer estas Navidades
Ruta de Los Puentes Colgantes de Chulilla.

Si t’agrada el senderisme o l’escalada, Chulilla és una de les millors opcions. És un dels pobles més bonics de la Comunitat Valenciana. Es troba a la comarca dels Serrans limitant amb Terol. És un llogaret medieval de 1.000 habitants en la qual predominen les casetes blanques entre les grans muntanyes verdes i rocoses. En la meta calcària l’erosió del riu Túria deixa una falç i el conegut Salt de Xulella de 160 metres d’altura. Un canó excavat per l’aigua durant milers d’anys que ens ha deixat un paisatge espectacular, dins del Paratge Natural Municipal dels Calderones.

Destaca per la seua rica vegetació formada en la seua major part per pinedes. També per la seua fauna composta per ocells rapaços,raboses, senglars, barbs i truites. Es pot travessar el canó del riu a través d’uns ponts penjants a gran altura que es balancegen.

Chulilla també compta amb el seu propi castell. Aquesta fortalesa és Monument Històric-Artístic i està situat en el més alt d’un de les muntanyes del municipi.

La gastronomia de Chulilla és molt variada. Un dels seus plats més saborosos és l’olla de carn. Els seus ingredients són fesols, creïlla, card, cansalada, botifarra de pa, botifarra de ceba, güeña, mitjana i os. D’altra banda, el Rin-Ran és un plat amb base de creïlles, bledes i els fesols a les quals se li afig bacallà, ou dur i oli d’oliva. Per a les postres o berenar, pots provar els dolços típics de Chulilla: el Reguiño, la mantegada, les coques d’ametla o els congrtes.