La totalitat de la Comunitat Valenciana entrarà en Fase 2 aquest dilluns 1 de juny si així ho aprova el Ministeri de Sanitat. Segons el ‘Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat‘, aquesta nova etapa incorpora moltes novetats a les quals se sumen els avantatges de les fases anteriors.
Una de les més esperades pels valencians és el retorn al mar. Els banyistes podran tornar a l’aigua i prendre el sol, a més sense horaris. Amb la Fase 2 ja no serà necessari eixir a passejar o caminar dins de les franges horàries, un avantatge que ja estava en els municipis inferiors als 10.000 habitants.
A més, tornen els cinemes i els restaurants poden ampliar les taules de comensals. Ara ja no serà necessari asseure’s en terrassa, també es podrà consumir a l’interior del local.
FLEXIBILITZACIÓ DE MESURES SOCIALS
- En la Fase 2 es pot circular per la província en grups d’un màxim de 15 persones. Aquest límit no s’aplicarà entre convivents.
- Les persones de fins a 70 anys podran realitzar activitat física no professional en qualsevol franja horària excepte de 10.00 a 12.00 hores i de 19.00 i 20.00 hores.
- Les vetles podran realitzar-se amb un límit màxim de 25 persones en espais a l’aire lliure o 15 persones en espais tancats. La comitiva per al comiat de la persona morta es restringeix a un màxim de 25 persones.
- Es permetrà l’assistència a llocs de culte sempre que no se supere un 50% del seu aforament.
- Les cerimònies nupcials podran realitzar-se sempre que no se supere el 50% del seu aforament. Podran assistir un màxim de 100 persones en espais a l’aire lliure o de 50 persones en espais tancats.
- Es podran a realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa en grups de fins a 20 persones. Caldrà concertar aquestes activitats preferentment mitjançant cita
prèvia. - La Fase 2 permetrà la realització de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències. Es procedirà a l’obertura de pavellons de congressos, sales conferències, sales multiusos i altres establiments similars.
COMERÇ I PRESTACIÓ DE SERVEIS
- Reobertura de locals amb independència de la seua superfície. Es permetrà omplir un 40% de l’aforament total del local. En el cas de tenir diverses plantes, la presència de clients en cadascuna d’elles haurà de guardar la mateixa proporció. Les rebaixes hauran d’acompanyar-se de mesures destinades a evitar aglomeracions.
- Mercats ambulants. Es garantirà la limitació a un terç dels llocs habituals o autoritzats, limitant l’afluència de clients. Es garantirà que els productes
comercialitzats no siguen manipulats per part dels consumidors. - Centres i parcs comercials. En la Fase 2 poden reobrir al públic, sempre que es respecten les mesures d’aforament. L’aforament es limita al 30% de les seues zones comunes i al 40% en cadascun dels establiments comercials. No es poden utilitzar les zones recreatives com a zones infantils, ludotecas o àrees de descans, havent de romandre tancades. L’ús de les condícies i sales de lactància haurà de ser controlat procedint a la seua neteja segons la normativa.
- Centres de formació. Es possibilita a les autonomies a l’obertura de centres educatius no universitaris i de formació. També es permet als titulars l’obertura d’acadèmies i autoescoles amb un terç de l’aforament.
HOSTALERIA I RESTAURACIÓ
- Podran reobrir al públic els establiments per a consum en el local, sempre que no se supere un 40% del seu aforament. El consum dins del local podrà realitzar-se únicament assegut en taula, o agrupacions de taules, i preferentment mitjançant reserva prèvia. En cap cas s’admetrà l’autoservei en barra per part del client.
- Es pot encarregar menjar i beguda per a portar en el propi establiment.
- Les terrasses a l’aire lliure dels establiments d’hostaleria mantenen la limitació al 50% de les taules, amb una ocupació màxima de 10 persones.
- Residències per a investigadors. Poden reprendre la seua activitat les residències, edificis, centres i instal·lacions destinades a l’allotjament i prestació de serveis hostalers i de restauració a personal científic, tècnic i investigador.
- En la Fase 2 no poden obrir les discoteques i bars d’oci nocturn.
SERVEIS SOCIALS
-
- Les autonomies podran permetre en el seu àmbit territorial la realització de visites als residents d’habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i centres residencials de persones majors. S’haurà de concertar prèviament la visita.
ACTIVITATS CULTURALS
-
- Es flexibilitzen les mesures per a l’accés a biblioteques, sales d’exposicions i monuments. No obstant això, no hi haurà servei de guarda-roba ni de consigna.
- Biblioteques. Podran dur-se a terme activitats de consulta en sala sempre que no se supere un terç de l’aforament autoritzat. Es podrà fer ús dels ordinadors i mitjans
informàtics, catàlegs o publicacions electròniques, els quals hauran de netejar-se després de cada ús. Les sales infantils i les col·leccions de lliure accés romandran tancade. - Poden obrir-se al públic les sales d’exposicions sempre que no se supere un terç de l’aforament autoritzat i s’adopten les mesures necessàries per al degut control de les aglomeracions. A més, s’evitarà la celebració d’esdeveniments d’inauguració d’exposicions que puguen suposar aglomeració.
- Podrà procedir-se a la reobertura al públic de monuments i altres equipaments culturals sempre que les visites no superen un terç de l’aforament autoritzat. En cap cas podran desenvolupar-se en ells altres activitats culturals diferents de les visites. En recintes religiosos amb culte o ocupats per comunitats religioses, s’establiran recorreguts obligatoris per a separar circulacions. Si no és possible s’exigirà l’ús de màscares als visitants o s’establiran horaris de visita.
- Tots els cinemes, teatres, auditoris i espais similars podran reprendre l’activitat sempre que compten amb butaques preasignadas i no superen un terç de l’aforament.
- En el cas d’altres locals i establiments destinats a actes i espectacles culturals, la represa de l’activitat se subjectarà als següents requisits: si se celebra en llocs tancats, no podrà superar-se un terç de l’aforament autoritzat, ni reunir
més de 50 persones. Tractant-se d’activitats a l’aire lliure, el públic haurà de romandre assegut, guardant la distància necessària i no podrà superar-se un terç de l’aforament autoritzat, ni reunir més de 400 persones.
ACTIVITATS ESPORTIVES
-
- Els esportistes no podran compartir cap material d’ús individual. Si això no fóra possible, qualsevol equip o material utilitzat per a exercicis tàctics o entrenaments específics o de manteniment mecànic i de material o equipament de seguretat, haurà de ser desinfectat després de cada ús.
- Els esportistes integrats en clubs participants en lligues no professionals podran realitzar entrenament bàsic, de manera individual, en els centres d’entrenament de què disposen els clubs o en un altre tipus d’instal·lacions que es troben obertes al públic.
- Els clubs esportius professionals o Societats Anònimes Esportives podran desenvolupar entrenaments de caràcter total dirigits a la fase prèvia de la competició, incloent accions conjuntes en grups de diversos esportistes fins a un màxim de 14 persones.
- Les tasques d’entrenament en lligues professionals es desenvoluparan sempre que siga possible per torns, evitant superar el 50% de la capacitat de la instal·lació.
- Està permès l’ús dels vestuaris.
- Represa de la competició de les Lligues Professionals. La competició es reprendrà sense públic i a porta tancada.
- Obertura d’instal·lacions cobertes. La competició es reprendrà sense públic i a porta tancada.Poden accedir els esportistes d’alt nivell, d’alt rendiment, professionals, federats, àrbitres o jutges i personal tècnic federatiu. L’activitat esportiva requerirà concertar cita prèvia amb l’entitat gestora. Per a això, s’organitzaran torns horaris, fóra dels quals no es podrà romandre en la instal·lació. Es respectarà el límit del 30% de capacitat d’aforament.
- Es poden obrir les piscines a l’aire lliure o cobertes per a la realització d’activitats esportives. Tenen accés preferent els esportistes integrats, a través de la corresponent llicència. Es requereix concertar cita prèvia amb l’entitat gestora de la instal·lació. Es respectarà el límit del 30% d’aforament en cada piscina.
HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS
-
- Poden reobrir-se al públic les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics, sempre que no se supere un terç del seu aforament.
- Les activitats d’animació o classes grupals han d’organitzar-se amb un aforament màxim de 20 persones. Es realitzaran preferentment a l’aire lliure i s’evitarà l’intercanvi d’objectes.
- En la Fase 2 poden reobrir-se les piscines i spas. També els parcs naturals i telefèrics, amb limitacions d’aforament.
PISCINES I PLATGES
-
- Es poden obrir al públic les piscines recreatives i a elles pot accedir qualsevol persona sempre que es mantinga l’aforament màxim d’un 30%. Per a accedir a la piscina és necessari concertar cita prèvia. Els objectes personals com a tovalloles han de romandre dins del perímetre de seguretat. No es poden usar les dutxes dels vestuaris ni les fonts d’aigua.
- Es pot accedir a les platges de la mateixa província, illa o unitat territorial de referència establida en el pla de desescalada. Es poden usar dutxes, condícies i vestuaris. La ubicació d’objectes personals com a tovalloles, tumbonas i elements similars es durà a terme de manera que es garantisca un perímetre de seguretat de dos metres excepte en el cas de banyistes convivents o que no superen les 15 persones.
- A la platja està permesa la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’esbarjo, sempre que es puguen desenvolupar individualment i sense contacte físic, permetent mantenir una distància mínima de dos metres entre els participants.