40 estreles Michelin i 50 sols Repsol es donen cita en Gastrònoma

La 5a edició de Gastrònoma es presenta amb un increment d'espai expositiu i amb el millor programa de ponències de la seua història

Del 10 al 12 de novembre Fira València acull la cinquena edició de Gastrònoma, la fira creix un 30% i tindrà el millor programa de tota la seua trajectòria que reunirà a més de 40 estreles Michelin i més de 50 sols Repsol. La cita ocuparà 13.000 metres quadrats i obrirà nous espais com l’Aula Arròs de València D.O, el Fòrum de pastisseria professional ‘Be Sweet’ o Gastrònoma Digital.

Segons ha explicat Carlos Mataix, president de Gastrònoma, “Gastrònoma 2019 fa un gran salt en qualitat i es converteix en la fira gastronòmica més important del Mediterrani, amb el millor programa de la seua història”, amb més continguts i més qualitat. “A més, creixem un 30% i ens traslladem a un espai més gran, que supera els 13.000 metres quadrats”, ha afegit Roda. Per part seua, Cuchita Lluch, presidenta executiva de Gastrònoma, va destacar que els continguts del certamen són els millors de tota la seua història.

La Cuina Central, que afig al seu nom L’Espai Exquisit comptarà amb ponents que atresoren prop de 40 Estreles Michelín i 50 sols Repsol, a més de xefs nacionals i internacionals d’algun dels millors restaurants del món. Així es podrà veure conversant a Quique Dacosta, Joan Roca i Ángel Leon, o assistir una ponència de cuina en directe de la mà del xef José Andrés al costat de tres dels seus cuiners a Nova York. Es podrà seguir el diàleg entorn de la cuina quilòmetre 0 entre el mexicà Edgar Núñez al costat de Ricard Camarena o veure a Susi Díaz i Paco Torreblanca compartint reflexions sobre plats dolços i salats, entre molts altres. Hi haurà molta cuina en directe, però també sommeliers professionals que parlaran sobre el vi i experts en Sala, que destacaran la importància d’oferir un bon servei al client. D’aquesta manera, el certamen unirà els tres grans pilars de la gastronomia: cuina, sala i vi.

Més contingut, més qualitat

Com a novetat, enguany es creen tres nous espais, ampliant considerablement els continguts del certamen. El primer d’ells és l’Aula Arròs de València D.O, on es donarà protagonisme a aquest ingredient al costat de grans xefs, algun d’ells amb ‘estrela’, com Bernd Knöller, Ferdinando Bernardi, Cristina Figueira, Vicente Patiño, Nanín Pérez o Miguel Ángel Mayor. La pastisseria professional també tindrà el seu propi espai sota el nom de Be Sweet, creat per la xef i pastissera Carito Lourenço i pel Gremi de Gremi de Mestres Confiters de València. Finalment, es donarà un espai a la digitalització del sector en l’escenari de Gastrònoma Digital.

En total, Gastrònoma comptarà amb 12 espais. A més de la Cuina Central i les tres novetats (Aula Arròs de València D.O, Be Sweet i Gastrònoma Digital), el certamen mantindrà el popular racó coordinat pel forner Jesús Machí, #pandeverdad, on els assistents gaudiran de creacions artesanes amb visites de luxe com la de Xavi Barriga, de forns Turris, la de Jordi Morera, o la dels col·lectius La Pepa i DesPANcito. Per part seua, València Club Cuina ha organitzat un interessant cartell en l’espai Cooking, que promourà tallers temàtics per a tots els gustos, per a xiquets i adults, que tindran l’oportunitat de cuinar i participar en els fogons amb xefs professionals.

El ‘Wine Experience’ continua creixent enguany amb un Túnel del Vi que incorpora les D.O. de la Comunitat Valenciana i que inclou, com a novetat, a Castella i Lleó com a regió convidada. Així mateix, enguany el ‘Fòrum del Cafè’ amplia la seua competició i celebra el Campionat de Baristas de la regió aquest que inclou, a més de la Comunitat Valenciana, a Múrcia, Aragó, Balears i Catalunya, convertint-la en la més important del Mediterrani. Completaran l’aparador els espais ‘Entreolivos’, dedicat a l’oli d’oliva verge extra, la plaça de l’Artesà, en el qual seran protagonistes els carnissers, xarcuters, les cerveses artesanes i el formatge i la ‘Barra Gurmet’, que tindrà sis restaurants pop-up oferint cuina d’avantguarda, fusió i alguna proposta dolça.

Respecte a l’oferta comercial, Alejandro Roda ha assenyalat que la participació superarà les 200 marques expositores -entre fabricants, distribuïdors, signatures de maquinària i equipament, artesans, empreses de serveis, institucions i mitjans especialitzats.

Projectes solidaris

Tant el president com el director de Gastrònoma han destacat el seu interès en què Gastrònoma siga “una fira amb causa”, sent un aparador de projectes solidaris. Per això, el certamen continua apostant per la col·laboració amb organitzacions no governamentals. Enguany, es treballarà amb la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) de la mà de Jesús Machí, que vendrà pa en Gastrònoma i donarà tots els diners que recapte a aquesta ONG.

El certamen compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, les diputacions d’Alacant, Castelló i València i compta amb el suport de les principals associacions sectorials.