Puig
El President de la Generalitat Valenciana en su visita a 7 Televalencia.

A uns dies de la celebració del 9 D´octubre, el president de la Generalitat Valenciana ens concedeix una entrevista al digital 7 Televalencia.

Ximo Puig és conscient del context polític incert que vivim davant la convocatòria d’unes noves eleccions generals i amb el problema de la infrafinanciació que pateix la Comunitat.

Repetició d’eleccions el 10 de novembre, els ciutadans hem votat malament o són els polítics els que no han entès el vot de la ciutadania?

Els ciutadans no s’han equivocat, van votar el que ells van considerar. Una altra cosa és que els polítics no han sabut arribar als acords suficients perquè hi haja un Govern estable que és el que necessita Espanya.

Crec que hi ha una responsabilitat de tots els grups perquè finalment no s’ha aconseguit un acord però també és veritat que és millor tornar a votar que tenir un Govern inestable o un mal Govern.

President, el preocupa l’abstenció?

L’abstenció sempre preocupa, quan una elecció té menor participació llastra d’alguna manera una legitimitat. A major participació més legitimitat.

Cara a la campanya electoral, Es tibaran les converses i negociacions amb els seus socis de Govern?

No, nosaltres sabem que el nostre espai és la Comunitat Valenciana i en aqueix espai hi ha un acord que hem de desenvolupar. Ara es tracta de consolidar el canvi que s’ha produït en aquests últims quatre anys, després cadascun en l’àmbit nacional pot prendre les decisions oportunes pensant en l’interès general dels valencians.

Ximo Puig i Sylvia Costa minuts abans de començar l’entrevista en ‘Ágora’.
Com ha de resoldre’s el problema de la Infrafinanciació que patim els valencians?

El nou govern té l’obligació de resoldre aquesta qüestió. Cal cercar un camí orientat cap a la igualtat . No poden haver Comunitats Autònomes que continuen sent paradisos fiscals i no pot continuar havent esta anomalia discriminatoria. El deute actual que tenim està directament vinculat a la falta de finançament i és una situació insostenible. Cal cercar un nou model basat en la població i en la igualtat.

Ens acostem al 9 d’Octubre, Quin missatge vol transmetre-li als valencians?

Un missatge sempre dirigit al fet que la unió és determinant. Hem de continuar cohesionats per a exigir el finançament que ens correspon i al mateix temps admetre i desenvolupar la nostra diversitat territorial, de llengua o de maneres d’entendre la vida que és la gran riquesa dels valencians: tenir la mentalitat oberta enfront del dogmatisme. Este és el principal actiu de la Comunitat Valenciana per tant ànim, estem en un moment complicat però ací sabem que les coses mai van ser fàcils i cal mirar sempre cap avant.

Ha sigut alcalde de Morella prop de 20 anys, Com recorda aquella època?

Van ser uns anys molt interessants i molt determinants en la meua vida. Comencem amb grans dificultats perquè llavors teníem un setge per part de totes les institucions i crec que estàvem bastant aïllats però jo entenc la política com una suma permanent i amb eixa fórmula d’anar sumant visions i mirades aconseguim fer de Morella el que és hui.

Ximo Puig en el plató de ‘Ágora’ al costat de Syliva Costa.

Morella està considerat un dels pobles més bonics d’Espanya, orgullós?

Sí, moltíssim. Morella, com molts altres pobles de la Comunitat Valenciana, té un gran patrimoni amb un ancoratge important en el que és la nostra història i al final cada municipi té els seus actius i amb ells ha d’intentar desenvolupar-los al màxim perquè són recursos perquè finalment siga un lloc conegut amb més nombre de visitants. Tot això s’aconsegueix a més cuidant el patrimoni, el medi ambient, el paisatge… Crec que nosaltres els valencians tenim una Comunitat absolutament extraordinària amb unes platges magnífiques i amb una muntanya i paisatges naturals d’una bellesa extraordinària.