Votan el último estado de alarma: ¿Hasta cuándo será y qué vendrá después?

Hui el Congrés dels Diputats ha celebrat una nova sessió de debat sobre la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha llançat un missatge optimista sobre la pandèmia. El líder de l’Executiu ha assegurat que “el pitjor ja ha passat”. No obstant això, Sánchez ha realitzat unes declaracions sobre el 8-M que han causat la crítica de l’oposició.

Amb el suport de Ciutadans i el vot en contra de Compromís, el Govern traurà avui avance l’última pròrroga de l’estat d’alarma. Aquesta tindrà vigència fins al 21 de juny encara que podrà acabar abans en alguns territoris.

La nova pròrroga estableix que aquelles autonomies que passen a Fase 3 dilluns que ve 8 de juny podran eliminar-la. En el cas de la Comunitat Valenciana caldrà esperar una setmana més. La Generalitat no demanarà de moment el canvi d’etapa en la desescaladaL’objectiu del Consell és sol·licitar-lo la setmana vinent per a accedir a la recta final el dilluns 15 de juny.

EN REIAL DECRET QUE ARRIBARÀ PRÒXIMAMENT

Per a garantir la seguretat del país quan no estiga l’estat d’alarma, Sánchez ja ha anunciat la preparació d’un reial decret llei. Aquest s’aprovarà dimarts que ve en el Consell de Ministres. L’objectiu és regular la nova normalitat enfront de la pandèmia.

Aquest decret servirà per a “prevenir, contenir i coordinar” els serveis sanitaris. El compendi de mesures no restringirà per tant la llibertat de circulació. No obstant això, sí que s’utilitzarà per a confinar a una localitat determinada en cas de rebrot. A més, la seua aprovació suposarà el manteniment d’algunes mesures de l’estat d’alarma com l’ús obligatori de màscara que continuarà actiu.