La viruela del mono llega a España con los primeros casos sospechosos
El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón, en imagen de archivo. / ISAAC BUJ (EUROPA PRESS)

Primer va ser el Regne Unit, després va arribar Portugal i ara Espanya podria ser el tercer país europeu amb casos de la pigota del mico. El Ministeri de Sanitat ha alertat a les autonomies després de detectar-se huit casos sospitosos d’aquesta malaltia.

Segons han avançat des de Sanitat, encara haver de confirmar-se les anàlisis. De moment són huit pacients de Madrid que presenten símptomes compatibles amb la infecció.

El director del Centre de Coordinació d’Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ja ha demanat cautela. “No és probable que la pigota del mico vaja a generar una transmissió important, però no es pot descartar”, ha avançat aquest matí a València on ha assistit a la I Cimera Internacional de Gestió de Pandèmies.

Imatge difosa per l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit amb les lesions que pot produir la infecció. / UKHSA

Simón ha explicat que la pigota del mico és una malaltia zoonòtica que fins ara només es donava en Àfrica. El seu va contagiar a humans és poc freqüent per ser de molt baixa transmissió i els brots, fins fa pocs anys, “no tenies més d’una segona generació de transmissió”. No obstant això, ha destacat que els últims brots “sí que s’han detectat de fins de tercera i quarta generació”.

Respecte als casos actuals, l’epidemiòleg ha comentat que els malalts estan associats a grups poblacionals “molt concrets”. Les autoritats sanitàries estan investigant la causa i l’origen encara que es creu que vindria d’algun cas d’Àfrica. Simón ha recalcat que ha d’emportar-se cuidat i que ja treballen en totes les hipòtesis possibles.

LA PIGOTA DEL MICO S’ESTÉN PER EUROPA

A nivell europeu, els primers casos es van detectar el 6 de maig al Regne Unit. Fins ara ja són set les persones contagiades, la majoria requerint ingrés hospitalari. El primer cas diagnosticat havia estat de viatge a Nigèria on podria haver-se contagiat, encara que està sense confirmar. La resta de casos no havien viatjat a Àfrica i són homes que havien mantingut relacions sexuals amb altres homes en les últimes setmanes.

Respecte a Portugal, hi ha tres casos actius en Lisboa. A més, hi ha 15 malalts més que estan sent investigats i altres dos pendents de confirmació.

SÍMPTOMES I CONTAGI DE LA MALALTIA

La pigota del mico es transmet principalment quan les persones estan en contacte amb animals en zones selvàtiques o per consum de carn contaminada amb aquest virus. Encara que la transmissió posterior entre humans és més complicada i ha d’haver-hi un vincle estret pot contagiar-se a través de contacte amb saliva, mucoses, excrecions o les crostes que produeix la malaltia en la pell.

El temps d’incubació ronda els 6-13 dies però es pot ampliar el període a 5-21 dies. De moment, la malaltia no té tractament i els símptomes solen desaparèixer solos entre les 2-3 setmanes.

Respecte al quadre clínic, els símptomes poden ser lleus o severs amb febre; mal de cap; dolor muscular; molèsties a l’esquena; cansament i esgarrifances. A això se suma una inflamació dels ganglis limfàtics, un símptoma propi de la pigota del mico i no de la humana.

També són comuns les erupcions en la pell, aquestes solen començar en la cara i es van traslladant a més parts del cos fins a arribar a mans i peus. L’erupció evoluciona durant les setmanes de la malaltia fins que es forma una crosta i cau.