Fallas

Diumenge, 15 de març. Dia de la plantà. En qualsevol any normal València hauria de començar el dia amb la majoria dels monuments plantats als carrers. Però és clar que aquestes no són unes Falles normals. De fet, no són Falles ni hi ha monuments plantats.

Després del ajornament de les festes de Sant Josep a València i les de la Magdalena a Castelló el dilluns pel coronavirus, la setmana ha sigut una incertesa contínua per al món faller. S’han remenat moltes possibilitats, encara que el més segur és que les festes valencianes se celebren del 15 al 19 de juliol, com ha proposat l’Ajuntament de València.

Però el que és clar és que no hi ha monuments plantats a València com cada 15 de març. Són entorn de 700 monuments infantils i majors els que es planten tots els anys sol a la ciutat. De fet, alguns d’ells, sobretot de la Secció Especial, ja estaven plantats quan Ximo Puig va anunciar la notícia.

Per això, algunes d’aquestes comissions han anunciat que el monument que plante al juliol no serà el mateix, o directament no hi haurà falla. De moment cal esperar a l’assemblea extraordinària dels presidents de les comissions d’aquest dilluns. En la reunió es tractarà el futur de l’Exposició del Ninot o si els criteris de competició dels monuments seran els mateixos.

La falla de l’ajuntament cremarà al març

Sí. La falla de l’Ajuntament de València sí que es cremarà com estava previst. Com va explicar Carlos Galiana, president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, el motiu és que no es pot desmuntar. Alguna cosa que poc després va repetir el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, José Ramón Espuig. «Desmuntar-los seria destrossar-los«, va dir.

El monument que actualment ocupa la plaça de l’Ajuntament es cremarà sense públic «a porta tancada», o més aviat a plaça tancada, com volien els seus artistes.

Pèrdues de 700 milions d’euros

Les pèrdues que es preveuen després de la dura decisió són d’aproximandamente 700 milions d’euros. Així ho va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig, el dimecres passat en diverses entrevistes. Puig ha declarat que es tracta d’una aproximació i que encara no hi ha gens definitiu.

Després de la reunió entre els artistes fallers i el president, Puig va dir qui es farà càrrec de les despeses de la «desplantà». Tant el Consell de la Generalitat com els ajuntaments pagaran a parts iguals les despeses que suposa desmuntar els monuments. No obstant això, encara és ràpid per a saber qui pagarà les altres pèrdues.