El Pont del Regne de València, també conegut com el ‘Pont de les Gàrgoles’ serà restaurat després de dos dècades d’utilització. El Grup Municipal Popular ha aconseguit que la comissió d’Urbanisme aprove la restauració del pont que creua el Jardí del Túria.

El Govern municipal va presentar una moció alternativa i similar a la del regidor del PP, Carlos Mundina. En ella es denunciava l’abandó d’aquest pont i la necessitat d’una “actuació urgent” per a evitar la seua deterioració.

Dissenyat per Salvador Monleón, el Pont del Regne va ser obert al trànsit l’1 de desembre de 1999. Els promotors del PAU de l’Avinguda de França van ser els qui van finançar la seua construcció per quatre milions d’euros.

Amb una longitud de 220 metres, es tracta d’un dels viaductes més llargs de la ciutat. Destaca la cuidada estètica de la seua part inferior. Està dissenyada a manera de cripta gòtica i per ella transiten diàriament milers de corredors i ciclistes.

Popularment conegut com el Pont de les Gàrgoles, deu el seu nom als quatre guardians alats i de semblant fer que ho custodien. Amb cap de felí i ales d’àguila, les estàtues són obra de l’escultor Joan Martí i se situen en cadascun dels extrems del pont.

UN PONT “ABANDONAT”

Segons els populars, dos dècades després de la seua inauguració, el pont presenta una imatge de complet abandó. Les balustrades són uns dels elements que acusen en aquests moments una major deterioració. Asseguren que és conseqüència de la falta de manteniment tots aquests anys, comprometent l’estètica del viaducte i la funció estructural d’aquest element de seguretat.

A això s’uneix la mancada de segellament de les juntes de dilatació de la mitjana i les voreres; la aparició de fongs per problemes d’humitat; el despreniment de les tessel·les que existien en les grecas de les balustrades; i la presència de grafitis i pintades en els pilars del pont.

Els populars denuncien també “la situació de deixadesa en la qual es troben les fornícules dels estreps, anteriorment il·luminades amb projectors de llum; així com la jardineria existent en els limítrofs del viaducte; o l’alteració del disseny original dels fanals de tradició art-déco després de la recent substitució dels seus llums esfèrics per altres de factura molt més moderna”.

Desperfectes del Pont del Regne.

AIXÍ ÉS LA RESTAURACIÓ DEMANADA PEL PP

En la moció s’instava al Ajuntament a estudiar les patologies del pont, consignant una partida per a la seua rehabilitació. Aquesta demanava substituir les juntes de dilatació per altres estanques, de major qualitat i fixades a l’estructura. També sanejar en profunditat les balustrades amb el consegüent de les armadures de formigó.

La moció demana a més reposar les tessel·les ceràmiques amb acabat en bronze que incloïa el disseny original; així com restituir i posar en funcionament els projectors originals en la part inferior del pont i, en concret, en les piles i fornícules. Finalment esperen que es millore el manteniment de la jardineria existent en els limítrofs del Pont del Regne.