L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, ha llançat la campanya «Respecta València», dirigida a sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir el patrimoni històric-artístic de la ciutat. Sota el lema «És pel teu bé», la campanya apel·la a la responsabilitat del veïnat.

La regidora de Patrimoni, Glória Tello, ha presentat esta iniciativa, que inclou accions de comunicació, participació de la ciutadania, i col·laboració amb els centres educatius.

La regidora ha lamentat les “constants agressions al patrimoni històric comú que pateix la ciutat”, i ha destacat els “nombrosos esforços i recursos econòmics que han de dedicar-se a reparar els danys causats per actes vandàlics, com la neteja de pintades o la restauració d’escultures i peces d’art”.

Gloria Tello presenta la campanya ‘Respecta València’ a l’Ajuntament.

NETEJAR GRAFITIS: 10.000 EUROS A l’ANY

De fet, des de l’any 2016 s’han dedicat 400.000 euros a la recuperació patrimonial, dels que aproximadament 100.000 € corresponen a reparacions per actes vandàlics. En concret, la neteja de pintades i grafitis es porta una mitjana de 10.000 euros cada any.

La regidora ha recordat que, a l’hora d’actuar enfront dels actes de vandalisme, hi ha dos línies bàsiques: d’una banda, la línia punitiva, que estableix multes i sancions i que, en alguns casos, fins i tot aconsegueix la responsabilitat penal (en funció de la importància del ben atacat). En este àmbit, les regidories de Cultura i de Policia Local treballen de manera coordinada i donen trasllat immediat a la Fiscalia.

I en segon lloc, està la línia de sensibilització, que és la que es pretén impulsar amb la campanya «Respecta València». A més, de la difusió de la imatge i continguts, i les accions en col·legis i centres educatius, la campanya inclou la realització, més endavant de tallers, concursos de fotografia i vídeo, i rutes i visites guiades per la ciutat i els seus béns culturals i artístics.

L’entorn de la Llotja en les Falles 2019.

LA PROTECCIÓ DELS ELEMENTS BIC DURANT LES FALLES

A preguntes dels periodistes, la regidora de Cultura ha avançat que de cara a les festes de Falles d’enguany, i després del succeït en 2019, es preveu barrar tot el perímetre de la Llotja (en aplicació de la Llei de Patrimoni, que estableix un aïllament de 8 metres frontals i 4 laterals).

A més, Tello ha explicat que es coordinarà amb les Regidories de Protecció Ciutadana i de Cultura Festiva per a incrementar la vigilància policial i per a fitar l’espai de realització de les revetles en els espais establits, quan es tracte d’entorns pròxims a elements BIC (Béns d’Interès Cultural).