Valencia despedirá 2021 con temperaturas de récord histórico
El puerto de Valencia durante la pandemia. / LA MARINA

La Comunitat Valenciana viu unes jornades hivernals excepcionals amb temperatures de rècord. L’autonomia acomiadarà 2021 amb la que serà l’última setmana de l’any més càlida de la història.

Els termòmetres porten dos jornades consecutives amb màximes per damunt dels 20 graus. A més, sembla que la situació es prolongarà en el temps. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha anunciat que aquest dimecres els mercuris podrien arribar fins als 24 graus a la ciutat de València.

Segons apunta Aemet en un fil compartit en Twitter, aquesta situació anticiclònica està provocada per diversos factors. “No hi ha una causa única que explique aquestes temperatures tan altes. Quan es produeix un fenomen extrem sol haver-hi una concatenació de causes que el generen”, assenyalen.

“Evidentment el primer és que ha d’haver-hi presència d’aire càlid. En aquest cas els reanálisis indiquen una procedència atlàntica de l’aire que arribarà aquests dies al nostre territori”.

Des d’Aemet han explicat amb una imatge que l’aire que ha arribat a la Comunitat procedeix del sud dels Estats Units. Es tracta d’un aire subtropical d’origen càlid que s’ha lliscat “sobre un oceà anormalment càlid per a aquestes dates”.

Tal com detallen, el vent anirà calmant a partir del dimecres i l’estabilitat reforçant-se, amb situació de dorsal anticiclònica a Europa occidental i anticicló en superfície amb centre sobre la Península.

TEMPERATURES DE RÈCORD PER A ACOMIADAR 2021

Les temperatures d’aquesta setmana faran història. Segons dades d’Aemet, les màximes registrades aquests dies són 8º superiors a la mitjana normal de finals de desembre. A més, apunten al fet que estaríem davant uns mercuris més típics d’una primavera avançada.

Aquesta situació anòmala podria ser única. “És possible que en molts observatoris no hi haja precedent d’una setmana de final d’any tan càlida com la prevista per a 2021“, anuncien des d’Aemet.

Fins al moment, les setmanes de cap d’any més càlides en l’observatori de València es van registrar en 1995, 2002 i 2017. En totes elles la xifra mitjana va ser la mateixa: 19,9°.

De moment, les prediccions apunten al fet que la mitjana de les màximes d’aquesta última setmana de l’any serà superior als 21°, una temperatura que superarà àmpliament el màxim històric.

FINS QUAN DURARÀ LA CALOR?

Ara com ara tot indica al fet que la calor seguirà fins a la setmana de Reyes. Per al dijous s’espera un cel poc nuvolós o buidat amb temperatures màximes de 22° en el litoral i 18° a l’interior nord.

Cara a Nit de cap d’Any es repetirà la mateixa situació amb cel poc nuvolós o buidat i temperatures màximes de fins a 24° a l’interior. En el litoral seran altes però més suaus arribant als 20º a la ciutat de València.

El dissabte, dia d’Any Nou, seguirà l’anticicló. Hi haurà un cel poc nuvolós o buidat amb intervals de núvols alts en la meitat sud al matí. Temperatures sense canvis significatius podent-se arribar als 25º en punts de l’interior com Ontinyent.

Per als dies successius encara existeix certa incertesa encara que s’espera que predomine una situació anticiclònica. El dimarts podria ser una altra jornada clau en la qual la ciutat de València arribaria fins als 25 graus al migdia amb una xifra que també podria fer història.